Wskazówki
45 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
413 kcal \ B-8 g \ W-37 g \ T-33 g \ BŁ-10 g
Składniki
- Korzeń pietruszki – 800 g (10 sztuk)
- Oliwa – 20 g (2 łyżki)
- Gruszka – 260 g (2 sztuki)
- Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
- Mleko kokosowe – 440 g (2 szklanki)
- Tymianek suszony – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Pietruszkę obieramy i kroimy w dość grube plastry. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy pietruszkę i dusimy ją na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy pokrojoną gruszkę i dusimy 10 min. Do garnka wlewamy bulion (tak aby zakrywał warzywa). Gotujemy ok. 15-20 minut. Dodajemy mleko, sól, pieprz i tymianek. Zagotowujemy. Wszystko razem miksujemy.