Wskazówki
45 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
203 kcal \ B-3 g \ W-17 g \ T-18 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Natka pietruszki – 3 g (1/2 łyżeczki)
- Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Marchew – 450 g (10 sztuk)
- Imbir świeży – 5 g (1cm kawałek)
- Mleko kokosowe – 250 g (1 szklanka)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Bulion domowy – 960 g (4 szklanki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Przyprawa curry – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć chwilę. Do gotującego się bulionu dodać pokrojoną marchew, imbir, przyprawy oraz cebulę z czosnkiem. Gotować ok 30 minut, a następnie dolać mleko kokosowe i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku curry, solą, pieprzem, oraz sokiem z cytryny.