Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
135 kcal \ B-9 g \ W-15 g \ T-8 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Brokuły – 500 g (1 duża sztuka)
- Szpinak mrożony – 50 g (1 porcja)
- Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Bazylia świeża – kilka listków
Przygotowanie
Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować, a następnie odlać wodę. Szpinak rozmrozić, wsadzić do jednego garnka z brokułem i zalać bulionem. Czosnek posiekać drobno, usmażyć na łyżce oliwy i dorzucić do garnka. Do smaku dodać sól, pieprz oraz bazylię. Chwilę pogotować i zmiksować.
Opcjonalnie podawać z grzankami. Można również dodać jogurt naturalny aby trochę zakwasić zupę (podukt ten zawiera laktozę)