Zupa krem brokułowo-szpinakowa

Oceń
Zupa krem brokułowo-szpinakowa

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
135 kcal \ B-9 g \ W-15 g \ T-8 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Brokuły – 500 g (1 duża sztuka)
  • Szpinak mrożony – 50 g (1 porcja)
  • Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Bazylia świeża – kilka listków

Przygotowanie

Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować, a następnie odlać wodę. Szpinak rozmrozić, wsadzić do jednego garnka z brokułem i zalać bulionem. Czosnek posiekać drobno, usmażyć na łyżce oliwy i dorzucić do garnka. Do smaku dodać sól, pieprz oraz bazylię. Chwilę pogotować i zmiksować.

Opcjonalnie podawać z grzankami. Można również dodać jogurt naturalny aby trochę zakwasić zupę (podukt ten zawiera laktozę)

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz