Wskazówki
120 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
316 kcal \ B-34 g \ W-6 g \ T-18 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Ogórek kiszony – 120 g (2 sztuki)
- Boczek wędzony – 40 g (4 plastry)
- Skrzydło wołowe – 600 g (1 porcja)
- Musztarda – 20 g (2 łyżki)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Śmietana 12% – 120 g (1/2 szklanki)
- Suszone grzyby – 10 g (1 garść)
- Woda – 440 g (2 szklanki)
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Cebulę pokroić w piórka, ogórki w słupki, boczek na mniejsze kawałki. Mięso pokroić w plastry, porządnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek doprawić pieprzem, posmarować musztardą, obłożyć cebulą, ogórkami kiszonymi i boczkiem. Zawinąć w roladki (można dodatkowo zabezpieczyć wykałaczkami). Z każdej stronu obsmażyć na maśle klarowanym. Przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą. Dodać grzybki. Dusić około 60 min. Pod koniec dodać śmietanę – w szklance wymieszać odrobinę gorącego sosu ze zrazów i łyżkę śmietany, a następnie dodać resztę (można ją pominąć). Zagotować. Podawać z kaszą / ziemniakami i porcją warzyw.