Zespół nieszczelnego jelita

Zespół nieszczelnego jelita - banner

Zespół nieszczelnego jelita (Leaky Gut) jest gwałtownie rozwijającą się chorobą, która występuje u milionów osób. Mimo tak bardzo powszechnego występowania, najczęściej nie jest diagnozowany. Badania pokazują, że nieszczelne jelito może być jedną z przyczyn alergii pokarmowych, niskiego poziomu energii, bólu stawów, chorób tarczycy, spowolnienia przemiany materii oraz chorób autoimmunologicznych.

Czym jest zespół nieszczelnego jelita?

Ścianki przewodu pokarmowego działają jak sitko z maleńkimi dziurkami, które umożliwiają przedostanie się przez nie określonym substancjom. Działają jak bariera, która zatrzymuje większe cząsteczki, które mogłyby zagrozić organizmowi.

Powstawanie i rozwój nieszczelnego jelita - schemat

Gdy człowiek ma nieszczelne jelito (zwiększoną przepuszczalność jelita), „sitko” w przewodzie pokarmowym zostaje uszkodzone, co powoduje powstawanie większych dziurek, tak że substancje, które zwykle się przez nie nie przedostają teraz mogą to robić: gluten, niestrawione cząsteczki pokarmu, bakterie, toksyny, grzyby. W konsekwencji powstaje reakcja systemu odpornościowego (reakcja immunologiczna) i powstają procesy zapalne, które prowadzą do rozwoju chorób.

Symptomy i rozwój nieszczelności jelita

To prowadzi do stanu zapalnego w całym systemie i może wywołać objawy takie jak:

  • wzdęcia
  • alergie pokarmowe
  • astma
  • egzema
  • choroby tarczycy
  • zmęczenie
  • ból stawów
  • ból głowy
  • ogólne pogorszenie stanu skóry, trądzik, wysypki
  • problemy trawienne
  • przyrost masy ciała
  • problemy z pamięcią

Jednym z najważniejszych objawów nieszczelnego jelita jest występowanie nadwrażliwości pokarmowych, które mogą doprowadzić do ww objawów. Częściowo strawione białka mogą przenikać przez barierę jelitową, dostać się do krwioobiegu i powodować reakcję alergiczną. Jeśli w szybkim czasie szczelność jelit nie zostanie naprawiona, mogą doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak: zapalenie jelit, IBS, artretyzm, egzema, łuszczyca, depresja, niepokój, migrena, bóle mięśni, chroniczne (przewlekłe) zmęczenie.

Przyczyny nieszczelnego jelita

Nieodpowiednia dieta:

  • gluten – zawiera bardzo trudne lub wręcz niemożliwe do strawienia przez ludzi białka. W glutenie znaleźć można około 35 problematycznych białek;
  • lektyny – znajdują się w wielu produktach. Kiedy są konsumowane w małej ilości, organizm sobie z nimi radzi, ale pokarmy o dużej ich zawartości, takie jak pszenica, ryż, orkisz i soja są bardziej kłopotliwe;
  • produkty GMO oraz hybrydyzowane – zawierają najwięcej lektyn, ponieważ zostały zaprojektowane tak, by być odpornymi na owady;
  • konwencjonalne mleko krowie, nabiał – składnikiem uszkadzającym jelita jest białko kazeina. Dodatkowo proces pasteryzacji niszczy istotne enzymy, co sprawia, że cukry takie jak laktoza są bardzo trudne do strawienia. Zalecany jest jedynie nabiał w stanie surowym od krów, kóz i owiec
  • cukier – sprzyja przerostom drożdży, grzybów lub bakterii w jelicie cienkim;

Przewlekły stres – z czasem osłabia system odpornościowy, organizm traci zdolność zwalczania obcych najeźdźców np. złe bakterie i wirusy, prowadząc do stanu zapalnego i nieszczelnego jelita;

Nadmiar toksyn – w każdym roku mamy kontakt z ponad 80.000 substancji chemicznych i toksyn. Największymi sprawcami nieszczelnego jelita są antybiotyki, pestycydy, woda pitna, aspiryna i NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne);

Dysbioza – nierównowaga między korzystnymi i niekorzystnymi gatunkami bakterii w jelicie. Zbyt częste stosowanie antybiotyków, wody z kranu zawierającej chlor i fluor,  brak bogatych w probiotyki pokarmów przyczyniają się do tej nierównowagi między dobrymi i złymi bakteriami.

Źródła

  1. draxe.com
  2. modernherbalmedicine.com

Znajdziesz w nim aż 50 prostych przepisów z niskim i średnim ładunkiem glikemicznym.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Dodaj komentarz