Zespół nieszczelnego jelita (Leaky Gut) jest gwałtownie rozwijającą się chorobą, która występuje u milionów osób. Mimo tak bardzo powszechnego występowania, najczęściej nie jest diagnozowany. Badania pokazują, że nieszczelne jelito może być jedną z przyczyn alergii pokarmowych, niskiego poziomu energii, bólu stawów, chorób tarczycy, spowolnienia przemiany materii oraz chorób autoimmunologicznych.
Czym jest zespół nieszczelnego jelita?
Ścianki przewodu pokarmowego działają jak sitko z maleńkimi dziurkami, które umożliwiają przedostanie się przez nie określonym substancjom. Działają jak bariera, która zatrzymuje większe cząsteczki, które mogłyby zagrozić organizmowi.
Gdy człowiek ma nieszczelne jelito (zwiększoną przepuszczalność jelita), „sitko” w przewodzie pokarmowym zostaje uszkodzone, co powoduje powstawanie większych dziurek, tak że substancje, które zwykle się przez nie nie przedostają teraz mogą to robić: gluten, niestrawione cząsteczki pokarmu, bakterie, toksyny, grzyby. W konsekwencji powstaje reakcja systemu odpornościowego (reakcja immunologiczna) i powstają procesy zapalne, które prowadzą do rozwoju chorób.
Symptomy i rozwój nieszczelności jelita
To prowadzi do stanu zapalnego w całym systemie i może wywołać objawy takie jak:
- wzdęcia
- alergie pokarmowe
- astma
- egzema
- choroby tarczycy
- zmęczenie
- ból stawów
- ból głowy
- ogólne pogorszenie stanu skóry, trądzik, wysypki
- problemy trawienne
- przyrost masy ciała
- problemy z pamięcią
Jednym z najważniejszych objawów nieszczelnego jelita jest występowanie nadwrażliwości pokarmowych, które mogą doprowadzić do ww objawów. Częściowo strawione białka mogą przenikać przez barierę jelitową, dostać się do krwioobiegu i powodować reakcję alergiczną. Jeśli w szybkim czasie szczelność jelit nie zostanie naprawiona, mogą doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak: zapalenie jelit, IBS, artretyzm, egzema, łuszczyca, depresja, niepokój, migrena, bóle mięśni, chroniczne (przewlekłe) zmęczenie.
Przyczyny nieszczelnego jelita
Nieodpowiednia dieta:
- gluten – zawiera bardzo trudne lub wręcz niemożliwe do strawienia przez ludzi białka. W glutenie znaleźć można około 35 problematycznych białek;
- lektyny – znajdują się w wielu produktach. Kiedy są konsumowane w małej ilości, organizm sobie z nimi radzi, ale pokarmy o dużej ich zawartości, takie jak pszenica, ryż, orkisz i soja są bardziej kłopotliwe;
- produkty GMO oraz hybrydyzowane – zawierają najwięcej lektyn, ponieważ zostały zaprojektowane tak, by być odpornymi na owady;
- konwencjonalne mleko krowie, nabiał – składnikiem uszkadzającym jelita jest białko kazeina. Dodatkowo proces pasteryzacji niszczy istotne enzymy, co sprawia, że cukry takie jak laktoza są bardzo trudne do strawienia. Zalecany jest jedynie nabiał w stanie surowym od krów, kóz i owiec
- cukier – sprzyja przerostom drożdży, grzybów lub bakterii w jelicie cienkim;
Przewlekły stres – z czasem osłabia system odpornościowy, organizm traci zdolność zwalczania obcych najeźdźców np. złe bakterie i wirusy, prowadząc do stanu zapalnego i nieszczelnego jelita;
Nadmiar toksyn – w każdym roku mamy kontakt z ponad 80.000 substancji chemicznych i toksyn. Największymi sprawcami nieszczelnego jelita są antybiotyki, pestycydy, woda pitna, aspiryna i NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne);
Dysbioza – nierównowaga między korzystnymi i niekorzystnymi gatunkami bakterii w jelicie. Zbyt częste stosowanie antybiotyków, wody z kranu zawierającej chlor i fluor, brak bogatych w probiotyki pokarmów przyczyniają się do tej nierównowagi między dobrymi i złymi bakteriami.
Źródła
- draxe.com
- modernherbalmedicine.com