
Wskazówki
90 minut 12 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
312 kcal \ B-19 g \ W-9 g \ T-22 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Żeberka wieprzowe – 1200 g (3 paski)
- Cebula – 160 g (2 sztuki)
- Czosnek – 15 g (3 ząbki)
- Miód – 75 g (3 łyżki)
- Ketchup – 90 g (6 łyżek)
- Sok z kiszonych ogórków – 100 g (1/2 szklanki)
- Sól – 1/2 łyżeczki
- Pieprz – 1 szczypta
- Papryka ostra – 1 łyżeczka
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Mięso opłukać, podzielić na mniejsze kawałki. Porządnie doprawić papryką, solą i pieprzem. Wyłożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Posypać cebulą pokrojoną w piórka, obłożyć ząbkami czosnku, polać miodem i ketchupem. Podlać sokiem z kiszonych ogórków. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (a najlepiej na całą noc). Całość zapiekać przez 15 minut w 220C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200C i piec przez około 60-80 minut. W międzyczasie przewrócić je na drugą stronę, a w razie potrzeby podlać sokiem z ogórków lub wodą.