Żeberka wieprzowe w miodzie

4.4/5 - (Ocen: 9)
Żeberka wieprzowe w miodzie

Wskazówki

90 minut  12 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
312 kcal \ B-19 g \ W-9 g \ T-22 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Żeberka wieprzowe – 1200 g (3 paski)
  • Cebula – 160 g (2 sztuki)
  • Czosnek – 15 g (3 ząbki)
  • Miód – 75 g (3 łyżki)
  • Ketchup – 90 g (6 łyżek)
  • Sok z kiszonych ogórków – 100 g (1/2 szklanki)
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Papryka ostra – 1 łyżeczka
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Mięso opłukać, podzielić na mniejsze kawałki. Porządnie doprawić papryką, solą i pieprzem. Wyłożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Posypać cebulą pokrojoną w piórka, obłożyć ząbkami czosnku, polać miodem i ketchupem. Podlać sokiem z kiszonych ogórków. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (a najlepiej na całą noc). Całość zapiekać przez 15 minut w 220C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200C i piec przez około 60-80 minut. W międzyczasie przewrócić je na drugą stronę, a w razie potrzeby podlać sokiem z ogórków lub wodą.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.4/5 - (Ocen: 9)

Dodaj komentarz