
Wskazówki
2 godziny
Składniki
- Żeberka trójkąty – 800 g (1 sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Ocet jabłkowy – 12 g (2 łyżki)
- Oliwa – 30 g (3 łyżki)
- Kmin rzymski – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1 łyżeczka
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Przyprawa chili – 1 łyżeczka
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Z przypraw, przeciśniętego przez praskę czosnku, oliwy i octu jabłkowego przygotować pastę. Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki. Każdą część nasmarować pastą. Odłożyć na jakiś czas do lodówki (najlepiej na noc, ale wystarczą 2h). Na maśle klarowanym przesmażyć wszystkie kawałki, delikatnie podlać wodą, przykryć i dusić – co pewien czas należy dodawać wodę (można również wodę z octem jabłkowym) i obracać żeberka. Pod koniec duszenia posolić.
ale jak dlugo dusic?
Jest nad zdjęciem 🙂 120 minut 🙂