Żeberka na ostro

Żeberka na ostro

Wskazówki

2 godziny

Składniki

  • Żeberka trójkąty – 800 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Ocet jabłkowy – 12 g (2 łyżki)
  • Oliwa – 30 g (3 łyżki)
  • Kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • Papryka ostra – 1 łyżeczka
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Przyprawa chili – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Z przypraw, przeciśniętego przez praskę czosnku, oliwy i octu jabłkowego przygotować pastę. Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki. Każdą część nasmarować pastą. Odłożyć na jakiś czas do lodówki (najlepiej na noc, ale wystarczą 2h). Na maśle klarowanym przesmażyć wszystkie kawałki, delikatnie podlać wodą, przykryć i dusić – co pewien czas należy dodawać wodę (można również wodę z octem jabłkowym) i obracać żeberka. Pod koniec duszenia posolić.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kar
kar
5 lat temu

ale jak dlugo dusic?

Item added to cart.
0 items - 0,00