Zawijasy z szynką i warzywami

5/5 - (Liczba ocen: 1)
Zawijasy z szynką i warzywami

Wskazówki

30 minut
24 sztuki
Wartość odżywcza 1 sztuki: 43 kcal \ B-2 g \ T-2 g \ W-5 g \ BŁ-1 g

Składniki

Naleśniki

  • Jajo – 1 sztuka (50 g)
  • Szpinak, świeży – 2 garście (50 g)
  • Napój owsiany – 1 szklanka (210 g)
  • Mąka orkiszowa jasna – 1 szklanka (130 g)
  • Sól – 1 szczypta

Dodatki

  • Szynka z kurczaka – 4 plastry (60 g)
  • Awokado – 1/2 sztuki (70 g)
  • Ogórek zielony – 1/2 sztuki (90 g)
  • Papryka czerwona – 1/3 sztuki (76 g)
  • Rukola – 2 garście (40 g)
  • Hummus – 4 łyżki (60 g)

Przygotowanie

  1. Jajo, napój owsiany (możesz wymienić na mleko) i szpinak zblenduj dokładnie. Wlej do miski z mąką, szczyptą soli i miksuj na gładką masę.
  2. Patelnię mocno rozgrzej, delikatnie natłuść (najlepiej wylać odrobinę tłuszczu i przetrzeć np. ręcznikiem papierowym) i partiami smaż naleśniki (z obu stron).
  3. Każdy placek posmaruj hummusem (albo ulubionym serkiem śmietankowym), wyłóż rukolę i pozostałe dodatki. Zwiń roladki, powbijaj wykałaczki i pokrój przy pomocy ostrego noża. Gotowe

Zawijasy z szynką i warzywami sprawdzą się jako śniadanie dla dziecka, przekąska imprezowa lub nawet jedno z dań podczas Wielkanocy

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Liczba ocen: 1)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00