Wskazówki
30 minut
24 sztuki
Wartość odżywcza 1 sztuki: 43 kcal \ B-2 g \ T-2 g \ W-5 g \ BŁ-1 g
Składniki
Naleśniki
- Jajo – 1 sztuka (50 g)
- Szpinak, świeży – 2 garście (50 g)
- Napój owsiany – 1 szklanka (210 g)
- Mąka orkiszowa jasna – 1 szklanka (130 g)
- Sól – 1 szczypta
Dodatki
- Szynka z kurczaka – 4 plastry (60 g)
- Awokado – 1/2 sztuki (70 g)
- Ogórek zielony – 1/2 sztuki (90 g)
- Papryka czerwona – 1/3 sztuki (76 g)
- Rukola – 2 garście (40 g)
- Hummus – 4 łyżki (60 g)
Przygotowanie
- Jajo, napój owsiany (możesz wymienić na mleko) i szpinak zblenduj dokładnie. Wlej do miski z mąką, szczyptą soli i miksuj na gładką masę.
- Patelnię mocno rozgrzej, delikatnie natłuść (najlepiej wylać odrobinę tłuszczu i przetrzeć np. ręcznikiem papierowym) i partiami smaż naleśniki (z obu stron).
- Każdy placek posmaruj hummusem (albo ulubionym serkiem śmietankowym), wyłóż rukolę i pozostałe dodatki. Zwiń roladki, powbijaj wykałaczki i pokrój przy pomocy ostrego noża. Gotowe
Zawijasy z szynką i warzywami sprawdzą się jako śniadanie dla dziecka, przekąska imprezowa lub nawet jedno z dań podczas Wielkanocy.