Z serii „niezdrowe, ale od serca”: Urodzinowy tort czekoladowy

Składniki

Ciasto czekoladowe:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 170 ml mleka
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 170 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Krem, masa do obłożenia tortu i dodatki

  • 250g serka mascarpone
  • 300g słodkiej śmietany 30%
  • 30g cukru pudru
  • 250g malin
  • 100g mascarpone
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 20g cukru pudru
  • wafelki KitKat (10 paczuszek po 4 sztuki – 10 x 45g)
  • świeże owoce

Przygotowanie

  • Przygotować ciasto:
    Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać mieszając, aż do połączenia składników. Masy nie gotujemy! Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Gdy czekolada się rozpuści, przestudzić.
    Jajka roztrzepać, dodać jogurt naturalny i wymieszać. Dodać masę czekoladową i połączyć dokładnie.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz szczyptą soli. Połączyć z zawartością pierwszej miski (najlepiej za pomocą trzepaczki). Nie mieszać zbyt długo, składniki mają się tylko połączyć.
    Ciasto przełożyć do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 180C (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić na chwilę przy uchylonych drzwiczkach. Następnie ciasto oddzielić nożem od tortownicy i odwrócić razem z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia (aby ciasto nie przykleiło się do blatu stołu). Przestudzić i przeciąć na 3 blaty.
  • Przygotować krem:
    Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu wmieszać delikatnie maliny.
    Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Rozłożyć połowę kremu i przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę kremu. Przykryć trzecim blatem i wstawić do lodówki. W razie potrzeby do ubitej śmietany i serka mascarpone można dodać żelatynę (1 łyżeczkę rozpuszczoną w odrobinie wody) – dzięki temu krem będzie ciut sztywniejszy.
  • Przygotować masę do obłożenia tortu:
    Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Mascarpone zmiksować z cukrem i dodać jeszcze ciepłą czekoladę. Dokładnie wymieszać mikserem. W miarę szybko wyłożyć boki i wierzch ciasta, bo masa dość szybko zastyga.
    Wafelki KitKat rozdzielić na pojedyncze sztuki i obłożyć nimi bok tortu. Na górę tortu wysypać świeże owoce – maliny, borówki, jeżyny. Można dodatkowo przyozdobić listkami mięty. Tort przewiązać wstążką.

1 kawałek ciasta (przy podziale na 12 kawałków) to około 650 kcal, więc nie przesadzajmy z ilością 🙂

https://www.odzywiajsiezdrowo.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-sniadania/

E-book: Zdrowe i pyszne śniadania

39,99 zł

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania! Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :) Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

Przejdź do sklepu →

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00