Składniki
Ciasto czekoladowe:
- 100 g czekolady mlecznej
- 170 ml mleka
- 200 g masła
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 170 ml jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Krem, masa do obłożenia tortu i dodatki
- 250g serka mascarpone
- 300g słodkiej śmietany 30%
- 30g cukru pudru
- 250g malin
- 100g mascarpone
- 100g czekolady gorzkiej
- 20g cukru pudru
- wafelki KitKat (10 paczuszek po 4 sztuki – 10 x 45g)
- świeże owoce
Przygotowanie
- Przygotować ciasto:
Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać mieszając, aż do połączenia składników. Masy nie gotujemy! Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Gdy czekolada się rozpuści, przestudzić.
Jajka roztrzepać, dodać jogurt naturalny i wymieszać. Dodać masę czekoladową i połączyć dokładnie.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz szczyptą soli. Połączyć z zawartością pierwszej miski (najlepiej za pomocą trzepaczki). Nie mieszać zbyt długo, składniki mają się tylko połączyć.
Ciasto przełożyć do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 180C (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić na chwilę przy uchylonych drzwiczkach. Następnie ciasto oddzielić nożem od tortownicy i odwrócić razem z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia (aby ciasto nie przykleiło się do blatu stołu). Przestudzić i przeciąć na 3 blaty. - Przygotować krem:
Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu wmieszać delikatnie maliny.
Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Rozłożyć połowę kremu i przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę kremu. Przykryć trzecim blatem i wstawić do lodówki. W razie potrzeby do ubitej śmietany i serka mascarpone można dodać żelatynę (1 łyżeczkę rozpuszczoną w odrobinie wody) – dzięki temu krem będzie ciut sztywniejszy. - Przygotować masę do obłożenia tortu:
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Mascarpone zmiksować z cukrem i dodać jeszcze ciepłą czekoladę. Dokładnie wymieszać mikserem. W miarę szybko wyłożyć boki i wierzch ciasta, bo masa dość szybko zastyga.
Wafelki KitKat rozdzielić na pojedyncze sztuki i obłożyć nimi bok tortu. Na górę tortu wysypać świeże owoce – maliny, borówki, jeżyny. Można dodatkowo przyozdobić listkami mięty. Tort przewiązać wstążką.
1 kawałek ciasta (przy podziale na 12 kawałków) to około 650 kcal, więc nie przesadzajmy z ilością 🙂