Wskazówki
10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 513 kcal \ B-13 g \ T-36 g \ W-34 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 117 kcal \ B-3 g \ T-8 g \ W-8 g \ BŁ-1 g
Składniki
- pomidor – 4 sztuki (580 g)
- czerwona cebula – 1/4 sztuki (30 g)
- burrata – 1 opakowanie (125 g)
- bułka pszenna – 1 sztuka (80 g)
- bazylia, świeża – 1 garść (3 g)
- oliwa – 4 łyżki (40 g)
- sok z cytryny – 2 łyżki (12 g)
- czosnek – 1 ząbek (5 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), używaj pieczywa razowego / żytniego na zakwasie.
Przygotowanie
- Pieczywo (możesz użyć też chleb, ciabattę lub inne ulubione) pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię z łyżką rozgrzanej oliwy. Podgrzewaj, aż stanie się chrupiące.
- W międzyczasie na talerzach poukładaj pokrojone, dojrzałe pomidory (wybierz jak najsmaczniejsze! Ja uwielbiam bawole serca), dorzuć grzanki, pokrojoną cebulę, kawałki burraty, świeżą bazylię.
- Całość oprósz solą i pieprzem, a następnie skrop dressingiem z oliwy, soku z cytryny, czosnku doprawionego solą i pieprzem.
Panzanella to pyszna, sycąca sałatka, która zasmakuje każdemu. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i możesz cieszyć się cudownym smakiem.