Włoska sałatka panzanella

4.2/5 - (Ocen: 6)
Włoska sałatka panzanella

Wskazówki

10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 513 kcal \ B-13 g \ T-36 g \ W-34 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 117 kcal \ B-3 g \ T-8 g \ W-8 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • pomidor – 4 sztuki (580 g)
  • czerwona cebula – 1/4 sztuki (30 g)
  • burrata – 1 opakowanie (125 g)
  • bułka pszenna – 1 sztuka (80 g)
  • bazylia, świeża – 1 garść (3 g)
  • oliwa – 4 łyżki (40 g)
  • sok z cytryny – 2 łyżki (12 g)
  • czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), używaj pieczywa razowego / żytniego na zakwasie.

Przygotowanie

  1. Pieczywo (możesz użyć też chleb, ciabattę lub inne ulubione) pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię z łyżką rozgrzanej oliwy. Podgrzewaj, aż stanie się chrupiące.
  2. W międzyczasie na talerzach poukładaj pokrojone, dojrzałe pomidory (wybierz jak najsmaczniejsze! Ja uwielbiam bawole serca), dorzuć grzanki, pokrojoną cebulę, kawałki burraty, świeżą bazylię.
  3. Całość oprósz solą i pieprzem, a następnie skrop dressingiem z oliwy, soku z cytryny, czosnku doprawionego solą i pieprzem.

Panzanella to pyszna, sycąca sałatka, która zasmakuje każdemu. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i możesz cieszyć się cudownym smakiem.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.2/5 - (Ocen: 6)

Dodaj komentarz