Wskazówki
30 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
188 kcal \ B-11 g \ W-15 g \ T-7 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Mrożone mieszane grzyby – 400 g (1 porcja)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Borowik suszony – 100 g (1 porcja)
- Bulion domowy – 480 g (4 szklanki)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Sól – 1 łyżeczka
- Pieprz – 1 szczypta
- Rozmaryn suszony – 1 szczypta
Przygotowanie
Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie ok. 2h, a najlepiej całą noc. Kroimy je drobno. Mrożoną mieszankę rozmrażamy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę (aż się zeszkli). Dodajemy grzyby. Dusimy wszystko do miękkości. Grzyby przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy solą, pieprzep i rozmarynem. Gotujemy 20 minut i blendujemy. Zagotowujemy raz jeszcze i sprawdzamy czy nie potrzeba więcej przypraw.