Wigilijna kapusta z grzybami

5/5 - (Ocen: 1)
Wigilijna kapusta z grzybami

Wskazówki

60 minut
Wartość odżywcza całości:
435 kcal \ B-13 g \ W-54 g \ T-17 g \ BŁ-17 g

Składniki

  • Śliwki suszone – 42 g (6 sztuk)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Kiszona kapusta – 500 g (1 porcja)
  • Suszone grzyby – 20 g (1 porcja)
  • Liść laurowy – 2 liście
  • Ziele angielskie – 3 sztuki

Przygotowanie

Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin, a następnie ugotować (w tej samej wodzie). Odcedzić zachowując oddzielnie grzyby i wywar. Kapustę kiszoną włożyć do garnka, dodać grzyby, posiekane śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wodą z gotowania grzybów. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować około 40-50 minut (w razie potrzeby dolać wodę). Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym, dodać do kapusty. Całość dusić przez kilka minut, doprawić jeszcze raz do smaku.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz