Wskazówki
60 minut
Wartość odżywcza całości:
435 kcal \ B-13 g \ W-54 g \ T-17 g \ BŁ-17 g
Składniki
- Śliwki suszone – 42 g (6 sztuk)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Kiszona kapusta – 500 g (1 porcja)
- Suszone grzyby – 20 g (1 porcja)
- Liść laurowy – 2 liście
- Ziele angielskie – 3 sztuki
Przygotowanie
Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin, a następnie ugotować (w tej samej wodzie). Odcedzić zachowując oddzielnie grzyby i wywar. Kapustę kiszoną włożyć do garnka, dodać grzyby, posiekane śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wodą z gotowania grzybów. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować około 40-50 minut (w razie potrzeby dolać wodę). Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym, dodać do kapusty. Całość dusić przez kilka minut, doprawić jeszcze raz do smaku.