Żeberka wieprzowe w miodzie

Żeberka wieprzowe w miodzie

Mięso opłukać, podzielić na mniejsze kawałki. Porządnie doprawić papryką, solą i pieprzem. Wyłożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Posypać cebulą pokrojoną w piórka, obłożyć ząbkami czosnku, polać miodem i ketchupem.

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Mięso oczyścić, pokroić w plastry (ok 1,5 cm). Każdy z plastrów delikatnie rozbić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozpuścić połowę masła klarowanego, zeszklić cebulkę i dodać oczyszczone kurki. Doprawić pieprzem, tymiankiem i solą.

Zapiekane leniwe gołąbki

Zapiekane leniwe gołąbki

Mięso zmielić. Kapustę bardzo drobno pokroić, zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Odcedzić i przestudzić. Cebulę posiekać drobno, zeszklić na maśle (1 łyżeczce). Mięso, jaja, cebulkę, kapustę i suchy ryż (można wymienić na inny, mi akurat jaśminowy najbardziej smakuje) dokładnie wymieszać.

Pulled pork - szarpana wieprzowina miniatura

Pulled pork – szarpana wieprzowina

Danie najłatwiej przygotować w wolnowarze, ale jeśli go nie posiadasz – piekarnik też będzie w porządku. Przyprawy wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do przypraw. Mięso dokładnie umyć (w razie potrzeby usunąć większe kawałki tłuszczu) i natrzeć przyprawami.

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Mięso zmielić. Cebulę i czosnek drobno pokroić, a następnie przesmażyć na łyżce masła klarowanego. Dodać do mięsa. Doprawić papryką, oregano, solą, pieprzem, sosem sojowym. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz jajo.

Pasztet pieczony z żurawiną

Pasztet pieczony z żurawiną

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dodać oczyszczoną marchew, pietruszkę i selera. Gotować tak jak rosół (około 2 godzin).