Zdrowy krem czekoladowy

Zdrowy krem czekoladowy

Zmiksować bardzo dojrzałe awokado, rozpuszczony olej kokosowy, banany, kakao, wiórki kokosowe i miód. Przełożyć do naczyń i przyozdobić malinami.

Batoniki amarantusowe

Batoniki amarantusowe

Orzechy zmielić na mąkę, daktyle moczyć w ciepłej wodzie przez 10 minut, a następnie zmielić na masę. Wymieszać z olejem kokosowym, kakao i amarantusowym poppingiem. Ugnieść i uformować dowolny kształt. Przechowywć w lodówce.

Kokosowy pudding z chia

Kokosowy pudding z chia

Nasiona chia, mleko i miód dobrze wymieszać (najlepiej przełożyć do słoika i porządnie potrząsnąć), przełożyć do naczyń i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (lub całą noc). Przystroić owocami.

Cytrynowo-malinowe żelki

Cytrynowo-malinowe żelki

Sok z cytryny i maliny umieścić w misie blendera i miksować na wysokich obrotach. Masę przelać do rondla. Dodać miód i żelatynę – wymieszać. Powinna powstać gęsta papka. Pod rondlem włączyć gaz (delikatny płomień) i podgrzewać miksując przez 3-5 minut.

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

Wiórki kokosowe przesypać do garnka i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na całą noc. Całość podgrzać (mniej więcej do temperatury 60C – ma parzyć w palce). Masę miksować (blendować) przez kilka minut.

Szybkie śniadanie

Szybkie śniadanie

Jaja ugotować, oskubać i podzielić na połowę. Awokado obrać, pokroić w plasterki i skropić odrobiną soku z cytryny. Pomidora pokroić w plasterki. Składniki ułożyć na talerzu i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.