Frittata z porem i suszonymi pomidorami

Frittata z porem i suszonymi pomidorami

Cebulę pokroić w kosteczkę, pora w półplasterki. Zeszklić na maśle klarowanym, doprawić solą i gałką muszkatołową. Jaja rozbić w misce z przyprawami (sól, pieprz, można dodać pomidory suszone z czosnkiem niedźwiedzim) i śmietaną.

Bezlgutenowe naleśniki z dżemem malinowym

Bezlgutenowe naleśniki z dżemem malinowym

Przygotować ciasto: Jaja rozbić ze szczyptą soli i erytrytolem. Dodać mąki oraz mleko roślinne i wodę (w razie potrzeby dodać więcej płynu). Wymieszać dokładnie i odstawić. Ciasto powinno być dość „lejące”.

Wigilijna kapusta z grzybami

Wigilijna kapusta z grzybami

Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin, a następnie ugotować (w tej samej wodzie). Odcedzić zachowując oddzielnie grzyby i wywar. Kapustę kiszoną włożyć do garnka, dodać grzyby, posiekane śliwki, liście laurowe i ziele angielskie.

Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

Do miski przesiać wszystkie mąki. Dodać sodę oczyszczoną, cukier kokosowy, przyprawę do piernika. Wymieszać. Dodać jaja, syrop klonowy (można dodać ciut więcej), miód i roztopione masło.

Pieczone pierogi z kurkami

Pieczone pierogi z kurkami

Do miski wrzucić mąkę (może być zwykła, pszenna), proszek do pieczenia, jajko, cukier, śmietanę, posiekane masło, sól oraz pieprz i dokładnie zagnieść na jednolią masę. Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni.