Pieczony banan z czekoladą
Przepis jest banalnie prosty: banana w skórce naciąć, wsadzić czekoladę podzieloną na mniejsze kawałki, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C aż czekolada się roztopi.
Przepis jest banalnie prosty: banana w skórce naciąć, wsadzić czekoladę podzieloną na mniejsze kawałki, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C aż czekolada się roztopi.
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Jogurt wymieszać ze startym czosnkiem, pieprzem, ziołami prowansalskimi i szczyptą soli. Pomidorki poprzekrajać, awokado pokroić w plastry.
Do mleka kakaowego dodać nasiona chia (25g), wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny (w międzyczasie wymieszać kilka razy). Do mleka kokosowego dodać miód, nasiona (25g) i wanilię lub ekstrakt waniliowy. Odstawić do lodówki na dwie godziny, a w międzyczasie wymieszać kilka razy. Podawać z płatkami migdałów.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle klarowanym. Imbir i czosnek obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do cebuli. Dorzucić przyprawy, smażyć jeszcze minutę. Dodać dokładnie wypłukaną soczewicę oraz passatę pomidorową (albo pomidory z puszki).
Owoce zblendować (jeśli są zamrożone to rozmrozić). Dodać liofilizowane truskawki i zblendować raz jeszcze (można je wcześniej zmielić na pył). Dodać miód, mąkę kokosową, wymieszać dokładnie. Uformować kulki i schować do zamrażalnika.
Bardzo długo zastanawiałam się jaki spód tutaj przygotować. Z początku chciałam zmiksować orzechy z daktylami, ale okazało się że nie mamy ich w domu. Stwierdziłam, że spontanicznie powrzucam składniki do blendera i zobaczę co z tego wyjdzie (stąd też kakao i czekolada). Nie spodziewałam się, że to będzie tak pyszne!