Pieczony banan z czekoladą

Pieczony banan z czekoladą

Przepis jest banalnie prosty: banana w skórce naciąć, wsadzić czekoladę podzieloną na mniejsze kawałki, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C aż czekolada się roztopi.

Waniliowo-kakaowy pudding chia

Waniliowo-kakaowy pudding chia

Do mleka kakaowego dodać nasiona chia (25g), wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny (w międzyczasie wymieszać kilka razy). Do mleka kokosowego dodać miód, nasiona (25g) i wanilię lub ekstrakt waniliowy. Odstawić do lodówki na dwie godziny, a w międzyczasie wymieszać kilka razy. Podawać z płatkami migdałów.

Dhal z soczewicy

Dhal z soczewicy

Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle klarowanym. Imbir i czosnek obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do cebuli. Dorzucić przyprawy, smażyć jeszcze minutę. Dodać dokładnie wypłukaną soczewicę oraz passatę pomidorową (albo pomidory z puszki).

Pralinki truskawkowo-kokosowe

Pralinki truskawkowo-kokosowe

Owoce zblendować (jeśli są zamrożone to rozmrozić). Dodać liofilizowane truskawki i zblendować raz jeszcze (można je wcześniej zmielić na pył). Dodać miód, mąkę kokosową, wymieszać dokładnie. Uformować kulki i schować do zamrażalnika.

Ptasie mleczko z chia

Ptasie mleczko z chia

Bardzo długo zastanawiałam się jaki spód tutaj przygotować. Z początku chciałam zmiksować orzechy z daktylami, ale okazało się że nie mamy ich w domu. Stwierdziłam, że spontanicznie powrzucam składniki do blendera i zobaczę co z tego wyjdzie (stąd też kakao i czekolada). Nie spodziewałam się, że to będzie tak pyszne!