Sałatka z brokułem, pomidorkami i serem sałatkowym
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Ser sałatkowy pokroić w kostkę, pomidorki poprzekrajać. Jogurt wymieszać ze startym czosnkiem, pieprzem i szczyptą soli.
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Ser sałatkowy pokroić w kostkę, pomidorki poprzekrajać. Jogurt wymieszać ze startym czosnkiem, pieprzem i szczyptą soli.
Banany udeptać widelcem lub zmiksować. Jaja zmiksować z cukrem kokosowym (można wymienić na erytrol lub zwykły cukier, ale kokosowy nadaje najlepszy aromat). Dodać olej (można wymienić na kokosowy lub na roztopione masło) i znowu zmiksować.
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami mąki, 100ml ciepłej wody i cukrem. Odstawiamy na 10 min. Do reszty mąki dodajemy pozostałą wodę, oliwę, sól, cebulę (można pominąć), suszone pomidory, oregano i rozrobione drożdże.
Szparagi oczyścić i przesmażyć chwilę na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na cztery części, każdą zawinąć w szynkę parmeńską (po 2 plasterki) i przesmażyć jeszcze raz (do zrumienienia szynki). Obok usmażyć jaja.
Do misy blendera wrzucić mango, dolać mleko kokosowe i syrop z agawy. Wszystko dokładnie zmiksować. Truskawki pokroić drobno i wmieszać do kokosowej masy. Przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Po ok 30 minutach lody będą gotowe
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzewamy, delikatnie natłuszczamy (najlepiej wylać odrobinę tłuszczu i przetrzeć np. ręcznikiem papierowym) i partiami smażymy naleśniki
Jajka ugotować na miękko, szparagi zblanszować. Rukolę i pomidorki opłukać, awokado pokroić w kostkę, cebulkę w półtalarki. Wszystkie składniki ułożyć na talerzach, skropić oliwą, doprawić, posypać czarnuszką i słonecznikiem
Halloumi zgrillować na patelni. Resztę składników oczyścić, pokroić. Wyłożyć na talerzach, skropić oliwą, doprawić, posypać czarnuszką, a na wierzchu ułożyć halloum
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do miski z żółtkami dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier kokosowy (lub inne słodzidło), mleko i olej. Miksujemy.