Dhal z soczewicy

Dhal z soczewicy

Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle klarowanym. Imbir i czosnek obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do cebuli. Dorzucić przyprawy, smażyć jeszcze minutę. Dodać dokładnie wypłukaną soczewicę oraz passatę pomidorową (albo pomidory z puszki).

Pralinki truskawkowo-kokosowe

Pralinki truskawkowo-kokosowe

Owoce zblendować (jeśli są zamrożone to rozmrozić). Dodać liofilizowane truskawki i zblendować raz jeszcze (można je wcześniej zmielić na pył). Dodać miód, mąkę kokosową, wymieszać dokładnie. Uformować kulki i schować do zamrażalnika.

Ptasie mleczko z chia

Ptasie mleczko z chia

Bardzo długo zastanawiałam się jaki spód tutaj przygotować. Z początku chciałam zmiksować orzechy z daktylami, ale okazało się że nie mamy ich w domu. Stwierdziłam, że spontanicznie powrzucam składniki do blendera i zobaczę co z tego wyjdzie (stąd też kakao i czekolada). Nie spodziewałam się, że to będzie tak pyszne!

Kopytka z batatów

Kopytka z batatów

Bataty upiec lub ugotować (w skórce). Obrać i „udeptać” widelcem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Wystudzić. Wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną (lub inną skrobiową), mąką z ciecierzycy (może być też kukurydziana, gryczana, owsiana itd.) i przyprawami.

Domowe lody bananowo-kokosowe

Domowe lody bananowo-kokosowe

Banany pokroić na mniejsze kawałki i zamrozić. Do misy blendera wlać mleko kokosowe, dodać sok z cytryny oraz zamrożone banany. Miksować na najwyższych obrotach. Podawać od razu po zmiksowaniu.

Pyszny sos żurawinowo-pomarańczowy

Pyszny sos żurawinowo-pomarańczowy

Z pomarańczy wycisnąć sok. Żurawinę (może być mrożona) dokładnie opłukać, wrzucić do rondelka. Zalać sokiem z pomarańczy, wodą, dodać syrop klonowy (można wymienić na cukier kokosowy), goździki i cynamon.