Zupa z marchwii i rabarbaru

Zupa z marchwii i rabarbaru

W garnku zagotowujemy bulion. Marchew obieramy i kroimy w dość grube kawałki. Rabarbar obieramy i siekamy w cienkie plasterki. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone warzywa, oraz soczewicę i gotujemy na małym ogniu do czasu aż wszystko zmięknie. Blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

Pralinki daktylowo-kokosowe

Pralinki daktylowo-kokosowe

Daktyle moczymy przez kilka godzin (a najlepiej zostawić je na noc), odciskamy wodę i miksujemy. Dodajemy szklankę wiórków kokosowych, zmielone siemię lniane i połowę suszonej żurawiny. Miksujemy. Morele kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Dorzucamy pozostałą żurawinę oraz płatki owsiane.

Bulion warzywny

Bulion warzywny

Marchewkę, pietruszkę, selera obrać i umyć. Natkę pietruszki i liście pora opłukać. Cebulę opalić nad palnikiem (aż zbrązowieje), czosnek posiekać drobno i zeszklić na patelni. Zimną wodą zalać warzywa, dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, oraz sól. Gotować 40 minut na małym ogniu (ma lekko „pyrkać”) przy uchylonej pokrywie.

Item added to cart.
0 items - 0,00