Falafele

Falafele

Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia.
Ciecierzycę odcedzić i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki zmielić w maszynce do mielenia mięsa (kiedyś używałam malaksera, ale uważam że takie z maszynki są znacznie lepsze 😉 ).

Sos pomidorowy z soczewicą miniatura

Sos pomidorowy z soczewicą

Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, ostrą i wędzoną. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe (lub zwykłe pomidory) i opłukaną soczewicę. Chwilę przesmażyć.

Pieczona owsianka miniatura

Pieczona owsianka

Banany zblendować z mlekiem (można wymienić na inne roślinne lub zwykłe). Płatki, siemię, wiórki kokosowe oraz nasiona chia odmierzyć. Wszystkie składniki wymieszać. Masę przelać do naczynia do zapiekania.

Chleb bez mąki

Chleb bez mąki

Do miski wrzucić wszystkie składniki (*orzechy najlepiej wcześniej dość grubo posiekać) i zalać wodą. Odstawić na 30-40 minut. Masa będzie dość ciężka i zbita, ale tak ma być 🙂 Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę.

Makaron z bobem, chili i natką pietruszki miniatura

Makaron z bobem, chili i natką pietruszki

Makaron ugotować al dente. Bób opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Obrać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekany czosnek, dodać pokrojoną papryczkę chili i bób. Doprawić solą i pieprzem.

Salsa z mango i awokado miniatura

Salsa z mango i awokado

Mango, awokado, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem wyciśniętym z połowy limonki, płatkami chili (albo świeżą papryczką) i posiekaną kolendrą (można wymienić ją na pietruszkę, bądź miętę ale smak będzie zupełnie inny). Doprawić do smaku solą.