Kokosowe ptasie mleczko

Kokosowe ptasie mleczko

Mleko przelać do garnuszka, dodać domowy ekstrakt, agar, erytrol. Dokładnie wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze 2 minuty. Przelać do prostokątnej formy i wstawić do lodówki na 2 godziny. Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej, polać wierzch stężałej masy kokosowej. Pokroić na kawałki (mi wyszło 25 szt.) Przechowywać w lodówce.

Ptasie mleczko z chia

Ptasie mleczko z chia

Bardzo długo zastanawiałam się jaki spód tutaj przygotować. Z początku chciałam zmiksować orzechy z daktylami, ale okazało się że nie mamy ich w domu. Stwierdziłam, że spontanicznie powrzucam składniki do blendera i zobaczę co z tego wyjdzie (stąd też kakao i czekolada). Nie spodziewałam się, że to będzie tak pyszne!

Kopytka z batatów

Kopytka z batatów

Bataty upiec lub ugotować (w skórce). Obrać i „udeptać” widelcem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Wystudzić. Wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną (lub inną skrobiową), mąką z ciecierzycy (może być też kukurydziana, gryczana, owsiana itd.) i przyprawami.

Trufle czekoladowo-kokosowe

Trufle czekoladowo-kokosowe

Czekoladę drobno posiekać. Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać chili (można pominąć). Wstawić do lodówki na około godzinę – masa musi stężeć. Formować kulki (dłonie powinny być bardzo zimne) i obtaczać w ulubionych składnikach – u mnie były to rozkruszone liofilizowane truskawki, kakao oraz wiórki kokosowe.

Item added to cart.
0 items - 0,00