Zdrowy krem czekoladowy
Zmiksować bardzo dojrzałe awokado, rozpuszczony olej kokosowy, banany, kakao, wiórki kokosowe i miód. Przełożyć do naczyń i przyozdobić malinami.
Zmiksować bardzo dojrzałe awokado, rozpuszczony olej kokosowy, banany, kakao, wiórki kokosowe i miód. Przełożyć do naczyń i przyozdobić malinami.
Orzechy zmielić na mąkę, daktyle moczyć w ciepłej wodzie przez 10 minut, a następnie zmielić na masę. Wymieszać z olejem kokosowym, kakao i amarantusowym poppingiem. Ugnieść i uformować dowolny kształt. Przechowywć w lodówce.
Nasiona chia, mleko i miód dobrze wymieszać (najlepiej przełożyć do słoika i porządnie potrząsnąć), przełożyć do naczyń i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (lub całą noc). Przystroić owocami.
Wiórki kokosowe przesypać do garnka i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na całą noc. Całość podgrzać (mniej więcej do temperatury 60C – ma parzyć w palce). Masę miksować (blendować) przez kilka minut.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Migdały, mieszankę orzechów, siemię lniane i wiórki kokosowe blendujemy (odkładamy część do obtoczenia pralinek). Dodajemy olej kokosowy i odsączone daktyle. Wszystko razem miksujemy – tak by powstała spójna masa.
Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem i gotować do miękkości. Daktyle posiekać i zalać 1/2 szklanki wody. Zmiksować na pastę (razem z wodą). Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki.