Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe

Olej kokosowy rozpuścić w garnku, dolać syrop klonowy (lub daktylowy) i odstawić do wystudzenia. Zmiksować z bananem. Mąki wymieszać dokładnie z kakao, sodą oraz przyprawami. Dodać masę z bananem. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody.

Risotto czekoladowe z owocami

Risotto czekoladowe z owocami

Do garnka z grubym dnem wsypać przepłukany ryż, dolać mleko kokosowe (bądź inne roślinne) oraz pół szklanki wody. Gotować do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec dodać chili, cynamon, czekoladę, olej kokosowy i syrop daktylowy (może być miód, ksylitol, syrop z agawy, syrop klonowy bądź inne słodzidło).

Lody słony karmel

Lody „słony karmel”

Banany pokroić w plastry, ułożyć w pudełku (plasterek obok plasterka,tak aby się nie posklejały) i włożyć do zamrażalnika – najlepiej na całą noc. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, a następnie odlać wodę. Wszystkie składniki przełożyć do blendera kielichowego i zblendować – sprzęt powinien mieć dużą moc.

Warzywno owocowe Spring Rollsy

Warzywno owocowe Spring Rollsy

Mango i awokado obrać ze skórki i pokroić na plasterki lub w miarę możliwości słupki (grube, podłużne). Marchew zetrzeć na tarce. Rukolę opłukać i dokładnie osuszyć. Arkusze papieru ryżowego zwilżyć mokrą dłonią, poczekać chwilę, aż nasiąkną. Na środku układać nieduże porcje składników.

Pudding chia z musem z mango

Pudding chia z musem z mango

Banana zmiksować z mlekiem kokosowym, dodać nasiona chia i wymieszać. Odstawić na 15 minut i ponownie wymieszać. Przełożyć do lodówki. Po 2h wyciągnąć. Mango obrać i zblendować. Do pucharków nakładać naprzemiennie mus i pudding.

Obłędna bita śmietana kokosowa z owocami

Obłędna bita śmietana kokosowa z owocami

Mleko kokosowe mocno schłodzić, aby oddzielić warstwę mleka od śmietanki. Delikatnie zebrać śmietankę (płyn można w późniejszym czasie dodać do smoothie), przełożyć do miski i ubijać na najwyższych obrotach przez około 3 minuty – aż stanie się delikatna i puszysta.