Wegańskie Samosy z Warzywami

4/5 - (Ocen: 3)
Wegańskie samosy z warzywami

Wskazówki

40 minut
30 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 87 kcal \ B-2 g \ T-2 g \ W-14 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Cebula – 1/2 sztuki (60 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Ziemniaki – 5 sztuk (500 g)
  • Groszek zielony – 1 szklanka (140 g)
  • Marchew – 1 sztuka (45 g)
  • Pasta Mild Curry Spice Paste – 1 czubata łyż.
  • Papryczka chilli – 1/4 sztuki (3 g)
  • Sól – 1 szczypta
  • Kolendra świeża – 1 garść (1 g)

Ciasto

  • Mąka pszenna – 3 i 1/2 szklanki (450 g)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Oliwa – 4 łyżki (40 g)
  • Woda ciepła – 1 szklanka (200 g)

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Groszek zalej wrzątkiem i gotuj max 2 minuty.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pastę Mild Curry. Smaż chwilę, dodaj ziemniaki z marchewką i groszkiem. Dorzuć posiekaną papryczkę chili oraz szczyptę soli. Smaż jeszcze minutę i odstaw do przestudzenia. Dodaj posiekaną kolendrę.
  3. Ciasto: Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, oliwę oraz stopniowo wlewaj ciepłą wodę. Wyrób ciasto – powinno być gładkie i elastyczne.
  4. Z ciasta odrywaj kawałki i formuj w kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkuj na placek.
  5. Placki podziel na pół, uformuj rożki, wypełnij farszem i zlep.
  6. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Samosy smaż około 3 minut, do momentu, aż będą zrumienione.
  7. Wykładaj na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar oleju.
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami – np. z wegańskim jogurtem lub dipem Patak’s.

Wegańskie samosy z warzywami to danie z kuchni indyjskiej. Są pełne smaku i aromatu. Zasmakują każdemu! Świetnie sprawdzą się jako obiad, kolacja lub przekąska na spotkanie ze znajomymi 🙂

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz