Wskazówki
40 minut 30 sztuk
1 porcja to: xxx kcal \ B-x g \ W-x g \ T-x g \ BŁ-x g
Składniki
- Cebula – 1 średnia sztuka
- Czosnek – 1 ząbek
- Oliwa – 1 łyżka
- Ziemniaki – ok 500g
- Groszek mrożony – 1 szklanka (ok 130g)
- Marchew – 1 sztuka
- Pasta przyprawowa Mild Curry Pataks – 1 czubata łyżka
- Papryczka chili – 3 cm kawałek
- Sól – 1 szczypta
- Świeża kolendra – 1 łyżka
Ciasto: - Mąka pszenna – 450g
- Sól – 1 łyżeczka
- Oliwa – 4 łyżki
- Ciepła woda – 200ml
Przygotowanie
Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy max 2 minuty. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pastę Mild Curry. Smażymy chwilę, dodajemy ziemniaki z marchewką i groszkiem. Dorzucamy posiekaną papryczkę chili oraz szczyptę soli. Smażymy jeszcze minutę i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy posiekaną kolendrę.
Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy w kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (pokazałam to na Stories). Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek. Placki dzielimy na pół, formujemy rożki i wypełniamy farszem. Zlepiamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Samosy smażymy około 3 minut, do momentu, aż będą zrumienione. Wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami – np. z wegańskim jogurtem lub dipem Patak’s