Wskazówki
40 minut
30 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 87 kcal \ B-2 g \ T-2 g \ W-14 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Cebula – 1/2 sztuki (60 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Ziemniaki – 5 sztuk (500 g)
- Groszek zielony – 1 szklanka (140 g)
- Marchew – 1 sztuka (45 g)
- Pasta Mild Curry Spice Paste – 1 czubata łyż.
- Papryczka chilli – 1/4 sztuki (3 g)
- Sól – 1 szczypta
- Kolendra świeża – 1 garść (1 g)
Ciasto
- Mąka pszenna – 3 i 1/2 szklanki (450 g)
- Sól – 1 łyżeczka
- Oliwa – 4 łyżki (40 g)
- Woda ciepła – 1 szklanka (200 g)
Przygotowanie
- Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Groszek zalej wrzątkiem i gotuj max 2 minuty.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pastę Mild Curry. Smaż chwilę, dodaj ziemniaki z marchewką i groszkiem. Dorzuć posiekaną papryczkę chili oraz szczyptę soli. Smaż jeszcze minutę i odstaw do przestudzenia. Dodaj posiekaną kolendrę.
- Ciasto: Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, oliwę oraz stopniowo wlewaj ciepłą wodę. Wyrób ciasto – powinno być gładkie i elastyczne.
- Z ciasta odrywaj kawałki i formuj w kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkuj na placek.
- Placki podziel na pół, uformuj rożki, wypełnij farszem i zlep.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Samosy smaż około 3 minut, do momentu, aż będą zrumienione.
- Wykładaj na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar oleju.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami – np. z wegańskim jogurtem lub dipem Patak’s.
Wegańskie samosy z warzywami to danie z kuchni indyjskiej. Są pełne smaku i aromatu. Zasmakują każdemu! Świetnie sprawdzą się jako obiad, kolacja lub przekąska na spotkanie ze znajomymi 🙂