
Wskazówki
2h + 40 minut
12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 297 kcal \ B-11 g \ T-11 g \ W-39 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g bułek: 290 kcal \ B-10 g \ T-10 g \ W-38 g \ BŁ-3 g
Składniki
- mąka żytnia typ 720 – 3/4 szklanki (100 g)
- mąka pełnoziarn. typ 1850 – 3/4 szkl.(100 g)
- mąka pszenna typ 650 – 3 szklanki (400 g)
- drożdże, instant – 1 opakowanie (7 g)
- cukier – 1 łyżeczka (5 g)
- sól – 1,5 łyżeczki (12 g)
- woda, ciepła – 1 i 1/2 szklanki (360 g)
- olej – 3 łyżki (30 g)
- płatki owsiane górskie – 2 łyżki (20 g)
- dynia, pestki – 6 łyżek (60 g)
- słonecznik, nasiona – 6 łyżek (60 g)
- siemię lniane – 4 łyżki (40 g)
- sezam, nasiona – 1,5 łyżki (15 g)
- mieszanka ziaren – 2 łyżki (20 g)
Przygotowanie
- Drożdże wymieszaj z cukrem i częścią wody.
- Do miski przesyp mąki, dodaj sól, ziarna i wymieszaj. Dodaj drożdże, resztę wody, olej i wyrób masę. Możesz to zrobić przy pomocy miksera z hakami. Ciasto przełóż do czystej miski wysmarowanej olejem. Przykryj ręczniczkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5h.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lub blat, podziel na 2 części i każdą uformuj w wałek. Pokrój na trójkąty, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut. Posmaruj roztrzepanym jajem i posyp ziarnami.
- Piecz w 200C ok 25-28 minut
Trójkątne bułki z ziarnami to domowe, pyszne bułki śniadaniowe. Robi się je bardzo łatwo a przy tym smakują rewelacyjnie!