Wskazówki
20 minut 1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji:
467 kcal \ B-32 g \ W-44 g \ T-19 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Tortilla – 60 g (1 placek)
- Jogurt naturalny – 20 g (1 łyżka)
- Majonez – 10 g (1 łyżeczka)
- Czosnek – 2 g (1/2 ząbka)
- Szpinak – 25 g (1 garść)
- Pomidorki koktajlowe – 80 g (4 sztuki)
- Ogórek zielony – 50 g (1 kawałek)
- Papryka czerwona – 35 g (1 kawałek)
- Cebula czerwona – 15 g (1 kawałek)
- Papryka żółta – 35 g (1/4 sztuki)
- Filet z kurczaka – 100 g (1 porcja)
- Masło klarowane – 5 g (1 łyżeczka)
- Papryka słodka – 1 szczypta
- Papryka ostra – 1 szczypta
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w paski, doprawić papryką słodką, ostrą (lub innymi ulubionymi przyprawami). Przesmażyć na maśle. Posolić i wystudzić. Placek tortilli podgrzać na patelni, posmarować jogurtem naturalnym wymieszanym z majonezem i ząbkiem czosnku (można go pominąć). Pomidorki poprzekrajać. Ogórka, cebulę i paprykę pokroić w paski. Na placku ułożyć szpinak, paski kurczaka,warzywa, zawinąć w roladkę, przekroić na pół i schować do pudełka. Zjeść ze smakiem.
A jaką tortille najlepiej kupić?
samemu zrobic 😀
ja korzystam z pełnoziarnistych placków