Wskazówki
10 minut
1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji: 441 kcal \ B-22 g \ T-25 g \ W-30 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 221 kcal \ B-11 g \ T-13 g \ W-15 g \ BŁ-2 g
Składniki
- tortilla pełnoziarnista – 1 sztuka (62 g)
- jajo – 1 sztuka (50 g)
- masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
- serek śmietankowy – 1 łyżeczka (25 g)
- łosoś wędzony na zimno – 1/3 opakowania (35 g)
- rukola – 1 garść (20 g)
Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), używaj tortillę pełnoziarnistą lub owsianą.
Przygotowanie
- Jajo roztrzep, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na rozgrzane masło i smaż, aż uzyskasz ulubioną konsystencję – mniej lub bardziej ścięte.
- Placek tortilli natnij i „podziel” na 4 części. Na jednej rozsmaruj serek kanapkowy, na kolejnej ułóż łososia wędzonego, jajecznicę i rukolę. Złóż, podgrzej na patelni i zjedz ze smakiem.
Tortilla z jajecznicą to pomysł na proste i szybkie śniadanie. Spróbuj koniecznie i daj znać jak smakowała!