Tatar wołowy

5/5 - (Ocen: 1)
Tatar wołowy

Wskazówki

15 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
241 kcal \ B-25 g \ W-10 g \ T-9 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • Oliwa – 20 g (2 łyżki)
  • Musztarda – 40 g (2 łyżki)
  • Polędwica wołowa – 400 g (1 porcja)
  • Ogórek kiszony – 240 g (4 sztuki)
  • Żółtko – 80 g (4 sztuki)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Wołowinę oczyścić i zmielić lub bardzo drobno posiekać. Mięso wymieszać z oliwą, musztardą, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem (koniecznie!). Cebulkę i ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę.
Są dwa sposoby podania:
I – Mięso wymieszać z żółtkami i podawać obsypane cebulką i ogórkami.
II- Na talerz wyłożyć porcje mięsa, na wierzchu ułożyć surowe żółtko. Doprawić świeżo mielonym pieprzem, obok ułożyć cebulkę i ogórki.

Podawać od razu, np. z grzanką.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

2 komentarze do “Tatar wołowy”

Dodaj komentarz