Wskazówki
15 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
241 kcal \ B-25 g \ W-10 g \ T-9 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Oliwa – 20 g (2 łyżki)
- Musztarda – 40 g (2 łyżki)
- Polędwica wołowa – 400 g (1 porcja)
- Ogórek kiszony – 240 g (4 sztuki)
- Żółtko – 80 g (4 sztuki)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Wołowinę oczyścić i zmielić lub bardzo drobno posiekać. Mięso wymieszać z oliwą, musztardą, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem (koniecznie!). Cebulkę i ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę.
Są dwa sposoby podania:
I – Mięso wymieszać z żółtkami i podawać obsypane cebulką i ogórkami.
II- Na talerz wyłożyć porcje mięsa, na wierzchu ułożyć surowe żółtko. Doprawić świeżo mielonym pieprzem, obok ułożyć cebulkę i ogórki.
Podawać od razu, np. z grzanką.
A zimna woda ?
Nie dodaję 🙂