Wskazówki
80 minut 1 forma
Wartość odżywcza całości:
2850 kcal \ B-115 g \ W-200 g \ T-170 g \ BŁ-17 g
Składniki
- Mąka orkiszowa jasna – 250g
- Masło – 100g
- Jajo – 1 sztuka
- Sól – 1 szczypta
- Cebula – 90g (1 mała sztuka)
- Czosnek – 10g (2 ząbki)
- Masło klarowane – 5g (1 łyżeczka)
- Szpinak – 150g
- Suszone pomidory – 28g (4 sztuki)
- Pstrąg łososiowy wędzony- 100g
- Ser a’la feta – 100g
- Jajo – 4 sztuki
- Śmietana 18% – 150g
- Pomidorki koktajlowe – 200g
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Papryka słodka – 1/3 łyżeczki
- Sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie
Masło posiekać, wrzucić do miski z mąką, dodać jajo i wyrobić ciasto. Formę do tarty posmarować lekko masłem, wylepić ją ciastem (można rozwałkować i wyłożyć, ale mi było wygodniej wylepiać po kawałku). Ponakłuwać widelcem i przełożyć do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Na patelni rozpuścić masło klarowane, podsmażyć cebulkę i czosnek. Dodać szpinak i mieszać przez moment (aż liście zwiędną). Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać suszone pomidory, pokrojonego w paski pstrąga oraz ser feta. Jajka wybić do miseczki, roztrzepać widelcem, doprawić pieprzem i dodać śmietanę. Wymieszać i przelać na patelnię ze szpinakiem.
Spód piec przez 30 minut w 190C. Wyjąć i wyłożyć farszem szpinakowym. Na wierzchu poukładać pomidorki koktajlowe poprzekrajane na pół. Piec ok 30-40 minut. Podawać na ciepło lub zimno.
Witam. Na jak dużą blaszkę jest to przepis? Czy ryba ma być surowa? Śmietana 18% taka do zup i sosów? Pozdrawiam
Wielkości blaszki nie pamiętam niestety. Mam zwykłą, standardową z Pepco. Pstrąg ma być wędzony, a śmietana może być taka jak do zup.
W przepisie jest najpierw 1 jajo, a potem 4 jaja. To ma być ich 5 łącznie czy 4? 😀
1 jajo idzie do ciasta, a 4 jaja idą do masy 🙂