Tarta ze szpinakiem, pstrągiem łososiowym i pomidorami

Tarta ze szpinakiem, pstrągiem łososiowym i pomidorami

Wskazówki

80 minut  1 forma
Wartość odżywcza całości:
2850 kcal \ B-115 g \ W-200 g \ T-170 g \ BŁ-17 g

Składniki

  • Mąka orkiszowa jasna – 250g
  • Masło – 100g
  • Jajo – 1 sztuka
  • Sól – 1 szczypta
  • Cebula – 90g (1 mała sztuka)
  • Czosnek – 10g (2 ząbki)
  • Masło klarowane – 5g (1 łyżeczka)
  • Szpinak – 150g
  • Suszone pomidory – 28g (4 sztuki)
  • Pstrąg łososiowy wędzony- 100g
  • Ser a’la feta – 100g
  • Jajo – 4 sztuki
  • Śmietana 18% – 150g
  • Pomidorki koktajlowe – 200g
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1/3 łyżeczki
  • Sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie

Masło posiekać, wrzucić do miski z mąką, dodać jajo i wyrobić ciasto. Formę do tarty posmarować lekko masłem, wylepić ją ciastem (można rozwałkować i wyłożyć, ale mi było wygodniej wylepiać po kawałku). Ponakłuwać widelcem i przełożyć do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Na patelni rozpuścić masło klarowane, podsmażyć cebulkę i czosnek. Dodać szpinak i mieszać przez moment (aż liście zwiędną). Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać suszone pomidory, pokrojonego w paski pstrąga oraz ser feta. Jajka wybić do miseczki, roztrzepać widelcem, doprawić pieprzem i dodać śmietanę. Wymieszać i przelać na patelnię ze szpinakiem.
Spód piec przez 30 minut w 190C. Wyjąć i wyłożyć farszem szpinakowym. Na wierzchu poukładać pomidorki koktajlowe poprzekrajane na pół. Piec ok 30-40 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
6 miesięcy temu

Witam. Na jak dużą blaszkę jest to przepis? Czy ryba ma być surowa? Śmietana 18% taka do zup i sosów? Pozdrawiam

Item added to cart.
0 items - 0,00