Tarta ze szpinakiem, pstrągiem łososiowym i pomidorami

5/5 - (Ocen: 1)
Tarta ze szpinakiem, pstrągiem łososiowym i pomidorami

Wskazówki

80 minut  1 forma
Wartość odżywcza całości:
2850 kcal \ B-115 g \ W-200 g \ T-170 g \ BŁ-17 g

Składniki

  • Mąka orkiszowa jasna – 250g
  • Masło – 100g
  • Jajo – 1 sztuka
  • Sól – 1 szczypta
  • Cebula – 90g (1 mała sztuka)
  • Czosnek – 10g (2 ząbki)
  • Masło klarowane – 5g (1 łyżeczka)
  • Szpinak – 150g
  • Suszone pomidory – 28g (4 sztuki)
  • Pstrąg łososiowy wędzony- 100g
  • Ser a’la feta – 100g
  • Jajo – 4 sztuki
  • Śmietana 18% – 150g
  • Pomidorki koktajlowe – 200g
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1/3 łyżeczki
  • Sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie

Masło posiekać, wrzucić do miski z mąką, dodać jajo i wyrobić ciasto. Formę do tarty posmarować lekko masłem, wylepić ją ciastem (można rozwałkować i wyłożyć, ale mi było wygodniej wylepiać po kawałku). Ponakłuwać widelcem i przełożyć do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Na patelni rozpuścić masło klarowane, podsmażyć cebulkę i czosnek. Dodać szpinak i mieszać przez moment (aż liście zwiędną). Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać suszone pomidory, pokrojonego w paski pstrąga oraz ser feta. Jajka wybić do miseczki, roztrzepać widelcem, doprawić pieprzem i dodać śmietanę. Wymieszać i przelać na patelnię ze szpinakiem.
Spód piec przez 30 minut w 190C. Wyjąć i wyłożyć farszem szpinakowym. Na wierzchu poukładać pomidorki koktajlowe poprzekrajane na pół. Piec ok 30-40 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

4 komentarze do “Tarta ze szpinakiem, pstrągiem łososiowym i pomidorami”

Dodaj komentarz