Tarta Na Spodzie z Tortilli ze Szparagami i Szpinakiem

4/5 - (Ocen: 2)
Tarta na spodzie z tortilli ze szparagami i szpinakiem

Wskazówki

30 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 491 kcal \ B-29 g \ T-25 g \ W-36 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 141 kcal \ B-8 g \ T-7 g \ W-10 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • tortilla pełnoziarnista – 2 sztuki (124 g)
  • jajo – 2 sztuki (100 g)
  • serek wiejski – 4 łyżki (100 g)
  • szparagi – 10 sztuk (60 g)
  • pomidorki koktajlowe – 1 garść (120 g)
  • ser cheddar, tarty – 1 garść (20 g)
  • ser mozzarella, tarty – 1 garść (20 g)
  • ser sałatkowy – 1 kawałek (100 g)
  • szpinak, świeży – 2 garście (50 g)
  • płatki chilli – 1 szczypta
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – do smaku
  • oregano – 1/2 łyżeczki
  • szczypiorek – 1 łyżeczka

Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), używaj tortillę pełnoziarnistą lub owsianą.

Przygotowanie

  1. Szparagi oczyść, pokrój na kawałki i zblanszuj. Odcedź i odstaw.
  2. Szpinak opłukaj, cebulkę pokrój w piórka, pomidorki poprzekrajaj, ser sałatkowy pokrój w kostkę.
  3. W formie do zapiekania ułóż placek tortilli, posyp częścią startego sera i przykryj kolejnym plackiem.
  4. Na placku wyłóż serek wiejski, wybij jaja, dopraw i wymieszaj dokładnie. Dodaj liście szpinaku, pomidorki, szparagi, ser oraz cebulę. Posyp serem sałatkowym oraz startymi serami (cheddar i mozzarella).
  5. Dopraw do smaku i piecz w 200C przez 30-35 minut. Na ostatnie 10 minut włącz termoobieg.
  6. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.

Tarta na spodzie z tortilli ze szparagami i szpinakiem to pomysł na pyszne śniadanie, lekką kolację lub nawet obiad. Spróbuj koniecznie!

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz