Wskazówki
30 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 491 kcal \ B-29 g \ T-25 g \ W-36 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 141 kcal \ B-8 g \ T-7 g \ W-10 g \ BŁ-2 g
Składniki
- tortilla pełnoziarnista – 2 sztuki (124 g)
- jajo – 2 sztuki (100 g)
- serek wiejski – 4 łyżki (100 g)
- szparagi – 10 sztuk (60 g)
- pomidorki koktajlowe – 1 garść (120 g)
- ser cheddar, tarty – 1 garść (20 g)
- ser mozzarella, tarty – 1 garść (20 g)
- ser sałatkowy – 1 kawałek (100 g)
- szpinak, świeży – 2 garście (50 g)
- płatki chilli – 1 szczypta
- sól – 1 szczypta
- pieprz – do smaku
- oregano – 1/2 łyżeczki
- szczypiorek – 1 łyżeczka
Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), używaj tortillę pełnoziarnistą lub owsianą.
Przygotowanie
- Szparagi oczyść, pokrój na kawałki i zblanszuj. Odcedź i odstaw.
- Szpinak opłukaj, cebulkę pokrój w piórka, pomidorki poprzekrajaj, ser sałatkowy pokrój w kostkę.
- W formie do zapiekania ułóż placek tortilli, posyp częścią startego sera i przykryj kolejnym plackiem.
- Na placku wyłóż serek wiejski, wybij jaja, dopraw i wymieszaj dokładnie. Dodaj liście szpinaku, pomidorki, szparagi, ser oraz cebulę. Posyp serem sałatkowym oraz startymi serami (cheddar i mozzarella).
- Dopraw do smaku i piecz w 200C przez 30-35 minut. Na ostatnie 10 minut włącz termoobieg.
- Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Tarta na spodzie z tortilli ze szparagami i szpinakiem to pomysł na pyszne śniadanie, lekką kolację lub nawet obiad. Spróbuj koniecznie!