Wskazówki
10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 483 kcal \ B-24 g \ T-36 g \ W-12 g \ BŁ-8 g
Składniki
- mozzarella – 1 kulka (125 g)
- pomidor malinowy – 2 sztuki (320 g)
- suszone pomidory z czosnkiem – 2 szczypty
- awokado – 1 sztuka (120 g)
- jajo – 2 sztuki (100 g)
- masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
- szpinak, świeży – 1 opakowanie (200 g)
- cebula – 1/2 sztuki (70 g)
- czosnek – 2 ząbki (6 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- suszone pomidory – 4 sztuki (28 g)
- gałka muszkatołowa – 1 szczypta
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- czarnuszka – do smaku
Przygotowanie
- Na maśle lub oliwie przygotuj sadzone jaja.
- Pomidory i mozzarellę pokrój na plastry i poukładaj na przemian. Awokado połóż obok.
- Na oliwie podsmaż cebulkę i czosnek. Dorzuć opłukany szpinak. Podsmażaj chwilę, a następnie dodaj suszone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłóż na talerzach. Do takiego posiłku możesz tez podać pieczywo
Talerz śniadaniowy z jajem, pomidorami, mozzarellą i szpinakiem to pomysł na pyszne śniadanie białkowo-tłuszczowe. Lubię go za to, że pysznie smakuje i przede wszystkim syci na długo.