Tabbouleh z komosą ryżową

4.8/5 - (Ocen: 5)
Tabbouleh z komosą ryżową

Wskazówki

20+10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 374 kcal \ B-14 g \ T-19 g \ W-37 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 109 kcal \ B-4 g \ T-6 g \ W-11 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Mięta, świeża – 1 łyżeczka
  • Ogórek zielony – 1/2 sztuki (160 g)
  • Czerwona cebula – 1/4 sztuki (20 g)
  • Oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • Pietruszka, natka – 2 łyżeczki (12 g)
  • Pomidor – 2 sztuki (320 g)
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Sól – 1 szczypta
  • Sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
  • Komosa ryżowa – 1/2 szklanki (100 g)
  • Ser feta – 1/4 opakowania (50 g)

Przygotowanie

  1. Komosę ugotuj.
  2. Przygotuj sos: wymieszaj sok z cytryny, oliwę, posiekaną natkę, bazylię, miętę, sól i pieprz.
  3. Ogórka, pomidora i cebulę pokrój. Ser feta pokrusz. Zioła posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj.

Tabbouleh z komosą ryżową to pyszna propozycja na lekką sałatkę do pracy, na kolację lub do lunchboxa. Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, cennych kwasów tłuszczowych a także witamin i składników mineralnych, dlatego warto włączyć ją do diety 🙂

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.8/5 - (Ocen: 5)

Dodaj komentarz