Wskazówki
20+10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 374 kcal \ B-14 g \ T-19 g \ W-37 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 109 kcal \ B-4 g \ T-6 g \ W-11 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Mięta, świeża – 1 łyżeczka
- Ogórek zielony – 1/2 sztuki (160 g)
- Czerwona cebula – 1/4 sztuki (20 g)
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Pietruszka, natka – 2 łyżeczki (12 g)
- Pomidor – 2 sztuki (320 g)
- Pieprz – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
- Sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
- Komosa ryżowa – 1/2 szklanki (100 g)
- Ser feta – 1/4 opakowania (50 g)
Przygotowanie
- Komosę ugotuj.
- Przygotuj sos: wymieszaj sok z cytryny, oliwę, posiekaną natkę, bazylię, miętę, sól i pieprz.
- Ogórka, pomidora i cebulę pokrój. Ser feta pokrusz. Zioła posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj.
Tabbouleh z komosą ryżową to pyszna propozycja na lekką sałatkę do pracy, na kolację lub do lunchboxa. Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, cennych kwasów tłuszczowych a także witamin i składników mineralnych, dlatego warto włączyć ją do diety 🙂