
Wskazówki
10 minut 1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji:
572 kcal \ B-11 g \ W-25 g \ T-54 g \ BŁ-9 g
Składniki
- Natka pietruszki – 1 pęczek
- Cytryna – 40 g (1/2 sztuki)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Migdały – 30 g (2 łyżki)
- Płatki drożdżowe (nieaktywne) – 5 g (1 łyżka)
- Oliwa – 40 g (4 łyżki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Do misy blendera przełożyć natkę pietruszki, sok z cytryny, ząbki czosnku, migdały (zamiast migdałów można dodać pestki dyni, nasiona słonecznika, nerkowce), płatki drożdżowe (można pominąć), sól, pieprz. Miksować do uzyskania rozdrobnionej pasty. Dodać oliwę, jeszcze chwilę miksować. Podawać z makaronem lub ulubionym pieczywem.