Wskazówki
30 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:511 kcal \ B-19 g \ T-15 g \ W-42 g \ BŁ-9 g
Składniki
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
- Mieszanka do barszczu ukraińsk.– 450 g
- Ziemniaki – 4 sztuki (360 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Fasola biała konserwowa – 1 puszka (240 g)
- Passata pomidorowa – 1/2 szklanki (100 g)
- Sok z buraków – 1 szklanka (200 g)
- Rosół – 5 szklanek (1000 g)
- Koperek – 2 łyżki (8 g)
- Liść laurowy suszony – 2 sztuki
- Ziele angielskie – 3 sztuki
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Śmietanka 30% – 1/4 szklanki (50 g)
Przygotowanie
- Cebulę pokrój drobno i podsmaż. Dodaj mrożoną mieszankę, obrane i pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki, ząbek czosnku. Chwilę wszystko podsmażaj, zalej rosołem lub wywarem z jarzyn. Następnie dodaj passatę pomidorową, sok z buraków, liście laurowe, ziele angielskie, koperek, sól i pieprz do smaku. Gotuj 10 minut.
- Dodaj odsączoną i przepłukaną fasolę i gotuj jeszcze 10-15 minut.
- Podawaj z kwaśną śmietaną, jogurtem lub śmietanką 30% i posyp odrobiną koperku.
Najlepszy przepis na szybki barszcz ukraiński. Wychodzi każdemu i przygotowuje się go ekspresowo!