
Wskazówki
10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 461 kcal \ B-14 g \ T-35 g \ W-18 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 128 kcal \ B-4 g \ T-10 g \ W-5 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Rukola – 2 garście (40 g)
- Roszponka – 2 garście (50 g)
- Czerwona cebula – 1/4 sztuki (30 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Awokado – 1 sztuka (140 g)
- Fasola czerwona konser. – 4 łyżki (80 g)
- Suszone pomidory w oleju – 6 plastrów (60 g)
- Ser sałatkowy – 1/3 opakowania (90 g)
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Rukolę i roszponkę przepłucz, ułóż na talerzach. Dodaj pokrojone składniki, dopraw, skrop oliwą i obsyp podprażonymi na patelni nasionami słonecznika.
- Szybko i smacznie!
- Sałatkę możesz podać np. z kabanosami.
Szybka sałatka z serem sałatkowym to danie, które powstało przy „czyszczeniu” lodówki 🙂 Świetnie sprawdza się jako danie śniadaniowe lub kolacja.