Wskazówki
15 minut 1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji:
320 kcal \ B-26 g \ W-9 g \ T-19 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Szparagi – 250 g (1 mały pęczek)
- Szynka długodojrzewająca – 30 g (2 plasterki)
- Masło klarowane – 5 g (1 łyżeczka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Płatki chili – 1 szczypta
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Ocet winny – 1 łyżka
- Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie
Gotujemy jajka w koszulkach. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i oczyszczone szparagi. Smażymy chwilę, doprawiamy chili. Gdy szparagi lekko zmiękną, dorzucamy szynkę i trzymamy ją dosłownie minutkę (po 30s z każdej strony). Szparagi przekładamy na talerz, na wierzchu układamy szynkę i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z porcją warzyw.