
Wskazówki
15 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
501 kcal \ B-30 g \ W-20 g \ T-26 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Szparagi – 380 g (1 pęczek)
- Szynka parmeńska – 80 g (8 plasterków)
- Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
- Jajo kurze – 200 g (4 sztuki)
- Sałata rzymska – 180 g (1 sztuka)
- Pomidorki koktajlowe – 160 g (8 sztuk)
- Awokado – 140 g (1 sztuka)
- Cebula czerwona – 30 g (1 kawałek)
- Olej lniany – 10 g (1 łyżka)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Szparagi oczyścić i przesmażyć chwilę na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na cztery części, każdą zawinąć w szynkę parmeńską (po 2 plasterki) i przesmażyć jeszcze raz (do zrumienienia szynki). Obok usmażyć jaja. Podawać z sałatką z pomidorków, awokado, czerwonej cebuli i sałaty rzymskiej, skropioną olejem lnianym.