Szakszuka ze Szpinakiem, Pomidorami i Marchewką

5/5 - (Ocen: 2)
Szakszuka ze szpinakiem, pomidorami i marchewką

Wskazówki

15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 261 kcal \ B-18 g \ T-14 g \ W-13 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 1 porcji z bagietką: 341 kcal \ B-20 g \ T-14 g \ W-29 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Czerwona cebula – 1 sztuka (120 g)
  • Czosnek – 3 ząbki (15 g)
  • Wytłoczyny po soku z 2 marchewek
  • Masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
  • Szpinak, świeży – 6 garści (150 g)
  • Pomidory krojone w puszce – 1 puszka (400 g)
  • Jajo – 4 sztuki (200 g)
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
  • Bazylia – 1/2 łyżeczki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Bagietka – 3 kawłaki (60 g)

Przygotowanie

Najpierw przygotowałam dla nas sok w ukochanej wyciskarce wolnoobrotowej Kuvings EVO820 plus. Na pierwszy ogień poszły marchewki, dzięki czemu mogłam wykorzystać wytłoczyny. Ostatnio bardzo dbam o to, żeby nie marnować jedzenia.

Co do szakszuki. Po raz pierwszy robiłam ją w Multi Grillu Kuvings i już wiem, że to jest genialny sprzęt! Jeśli Was interesuje, pod tym wpisem jest więcej informacji (oraz oraz zniżka)

W głębokiej płycie Multi Grilla rozpuściłam masło klarowane. Podsmażyłam cebulkę i czosnek. Dodałam opłukany szpinak i wytłoczyny z marchewki. Wszystko podsmażyłam, doprawiłam i podlałam pomidorami z puszki. Dodałam jeszcze 1/2 szklanki passaty pomidorowej. Gdy wszystko zmiękło wbiłam 4 jajka, przykryłam i dusiłam, aż się ścięły. Doprawiłam pieprzem, posypałam natką pietruszki i podałam z pieczywem.

Szakszuka ze szpinakiem, pomidorami i marchewką to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie 🙂 Jeśli nie masz multigrilla, możesz ją przygotować na zwykłej patelni.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz