Szakszuka ze szpinakiem, pomidorami i marchewką

Oceń
Szakszuka ze szpinakiem, pomidorami i marchewką

Wskazówki

15 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
291 kcal \ B-18 g \ T-15 g \ W-19 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Czerwona cebula – 120 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 15 g (3 ząbki)
  • Wytłoczyny po soku z 2 marchewek
  • Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
  • Szpinak, świeży – 150 g (6 garści)
  • Pomidory krojone w puszce – 400 g (1 puszka)
  • Jajo – 200 g (4 sztuki)
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
  • Bazylia – 1/2 łyżeczki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

Najpierw przygotowałam dla nas sok w ukochanej wyciskarce wolnoobrotowej Kuvings EVO820 plus. Na pierwszy ogień poszły marchewki, dzięki czemu mogłam wykorzystać wytłoczyny. Ostatnio bardzo dbam o to, żeby nie marnować jedzenia.

Co do szakszuki. Po raz pierwszy robiłam ją w Multi Grillu Kuvings i już wiem, że to jest genialny sprzęt! Jeśli Was interesuje, pod tym linkiem jest więcej informacji, oraz oraz zniżka ➡️ Klik

W głębokiej płycie Multi Grilla rozpuściłam masło klarowane. Podsmażyłam cebulkę i czosnek. Dodałam opłukany szpinak i wytłoczyny z marchewki. Wszystko podsmażyłam, doprawiłam i podlałam pomidorami z puszki. Dodałam jeszcze 1/2 szklanki passaty pomidorowej. Gdy wszystko zmiękło wbiłam 4 jajka, przykryłam i dusiłam, aż się ścięły. Doprawiłam pieprzem, posypałam natką pietruszki i podałam z pieczywem.

Szakszuka ze szpinakiem, pomidorami i marchewką to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie 🙂 Jeśli nie masz multigrilla, możesz ją przygotować na zwykłej patelni.

Mam dla Ciebie 10% rabatu na produkty Kuvings
>> Kliknij tutaj <<

Oceń przepis

Oceń
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00