
Wskazówki
Składniki
- Czerwona cebula – 1 sztuka (120 g)
- Czosnek – 3 ząbki (15 g)
- Wytłoczyny po soku z 2 marchewek
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
- Szpinak, świeży – 6 garści (150 g)
- Pomidory krojone w puszce – 1 puszka (400 g)
- Jajo – 4 sztuki (200 g)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
- Bazylia – 1/2 łyżeczki
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Bagietka – 3 kawłaki (60 g)
Przygotowanie
Najpierw przygotowałam dla nas sok w ukochanej wyciskarce wolnoobrotowej Kuvings EVO820 plus. Na pierwszy ogień poszły marchewki, dzięki czemu mogłam wykorzystać wytłoczyny. Ostatnio bardzo dbam o to, żeby nie marnować jedzenia.
Co do szakszuki. Po raz pierwszy robiłam ją w Multi Grillu Kuvings i już wiem, że to jest genialny sprzęt! Jeśli Was interesuje, pod tym wpisem jest więcej informacji (oraz oraz zniżka)
W głębokiej płycie Multi Grilla rozpuściłam masło klarowane. Podsmażyłam cebulkę i czosnek. Dodałam opłukany szpinak i wytłoczyny z marchewki. Wszystko podsmażyłam, doprawiłam i podlałam pomidorami z puszki. Dodałam jeszcze 1/2 szklanki passaty pomidorowej. Gdy wszystko zmiękło wbiłam 4 jajka, przykryłam i dusiłam, aż się ścięły. Doprawiłam pieprzem, posypałam natką pietruszki i podałam z pieczywem.
Szakszuka ze szpinakiem, pomidorami i marchewką to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie 🙂 Jeśli nie masz multigrilla, możesz ją przygotować na zwykłej patelni.