
Wskazówki
1h
8 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 212 kcal \ B-14 g \ T-7 g \ W-28 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 121 kcal \ B-8 g \ T-4 g \ W-16 g \ BŁ-1 g
Składniki
- mąka pszenna pełnoziarnista – 1 i 1/2 szkl. (195 g)
- jajo – 2 sztuki (100 g)
- mleko 3,2% – 2 szklanki (460 g)
- erytrol – 1 łyżeczka (5 g)
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka (5 g)
- sól – 1 szczypta
Twarożek
- ser twarogowy półtłusty – 1 sztuka (300 g)
- jogurt grecki – 2 łyżki (100 g)
- erytrol – 2 łyżki (20 g)
- ekstrakt waniliowy – 2 łyżeczki (10 g)
Jagody
- jagody mrożone – 1 i 1/2 szklanki (200 g)
- erytrol – 1 łyżeczka (5 g)
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę.
- Patelnię mocno rozgrzej, delikatnie natłuść (najlepiej wylać odrobinę tłuszczu i przetrzeć np. ręcznikiem papierowym) i partiami smaż naleśniki (z obu stron).
- Ser twarogowy ugnieć przy pomocy widelca razem z jogurtem greckim, erytrolem i ekstraktem waniliowym.
- Smaruj cienką warstwą naleśniki i zawijaj w rulony.
- Podgrzej na patelni grillowej i podawaj z jagodami.
- Jagody: w garnuszku wymieszaj z erytrolem mrożone (lub świeże) jagody i podgrzewaj kilka minut, aby się rozmroziły i puściły sok.
Sycące naleśniki z waniliowym twarożkiem i jagodami to fantastyczny posiłek dla każdego. Lubią je zarówno dzieci jak i dorośli. Nadają się na każdy posiłek