Wskazówki
30 minut
8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 286 kcal \ B-14 g \ T-14 g \ W-25 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 210 kcal \ B-12 g \ T-7 g \ W-24 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 126 kcal \ B-7 g \ T-4 g \ W-15 g \ BŁ-1 g
Składniki
- ser twarogowy półtłusty – 1 opakowanie (250 g)
- ziemniaki gotowane – 6 sztuk (300 g)
- cebula – 2 sztuki (90 g)
- masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Ciasto naleśnikowe
- jajo – 2 sztuki (100 g)
- mąka orkiszowa jasna – 2 szklanki (180 g)
- mleko 3,2% – 2 szklanki (400 g)
- sól – 2 szczypty
Przykładowe dodatki
- śmietana 18% – 15 g na 1 porcję
- boczek wędzony – 10 g na 1 porcję
- pietruszka, natka – 1 g na 1 porcję
Przygotowanie
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i od razu ugnieć przy pomocy tłuczka. Dodaj ser twarogowy i cebulę podsmażoną na maśle klarowanym. Dopraw porządnie świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
- Przygotuj ciasto naleśnikowe: wymieszaj jaja, mleko, mąkę i sól. Smaż na rozgrzanej, natłuszczonej patelni.
- Na każdy naleśnik wyłóż farsz, rozsmaruj, zawiń rulon. Podsmaż na patelni. Podawaj z kwaśną śmietaną i podsmażonym boczkiem.
Sycące naleśniki ruskie to pomysł na pyszny i sycący obiad. Świetnie się komponują ze śmietaną, a także z sosami, np. pieczarkowym.
bardzo fajny pomysł 😃