Sycące Naleśniki Ruskie

3/5 - (Ocen: 2)
Sycące naleśniki ruskie

Wskazówki

30 minut
8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 286 kcal \ B-14 g \ T-14 g \ W-25 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 210 kcal \ B-12 g \ T-7 g \ W-24 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 126 kcal \ B-7 g \ T-4 g \ W-15 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • ser twarogowy półtłusty – 1 opakowanie (250 g)
  • ziemniaki gotowane – 6 sztuk (300 g)
  • cebula – 2 sztuki (90 g)
  • masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Ciasto naleśnikowe

  • jajo – 2 sztuki (100 g)
  • mąka orkiszowa jasna – 2 szklanki (180 g)
  • mleko 3,2% – 2 szklanki (400 g)
  • sól – 2 szczypty

Przykładowe dodatki

  • śmietana 18% – 15 g na 1 porcję
  • boczek wędzony – 10 g na 1 porcję
  • pietruszka, natka – 1 g na 1 porcję

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i od razu ugnieć przy pomocy tłuczka. Dodaj ser twarogowy i cebulę podsmażoną na maśle klarowanym. Dopraw porządnie świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
  2. Przygotuj ciasto naleśnikowe: wymieszaj jaja, mleko, mąkę i sól. Smaż na rozgrzanej, natłuszczonej patelni.
  3. Na każdy naleśnik wyłóż farsz, rozsmaruj, zawiń rulon. Podsmaż na patelni. Podawaj z kwaśną śmietaną i podsmażonym boczkiem.

Sycące naleśniki ruskie to pomysł na pyszny i sycący obiad. Świetnie się komponują ze śmietaną, a także z sosami, np. pieczarkowym.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz