Wskazówki
10 minut
1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 674 kcal \ B-34 g \ T-39 g \ W-42 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 550 kcal \ B-32 g \ T-30 g \ W-33 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 171 kcal \ B-10 g \ T-9 g \ W-10 g \ BŁ-2 g
Składniki
- tortilla pełnoziarnista – 1 sztuka (62 g)
- cebula – 1/4 sztuki (15 g)
- szynka szwarcwaldzka – 1 plaster (11 g)
- jajo – 2 sztuki (100 g)
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
- płatki chilli – 1 szczypta
- ser cheddar, tarty – 1 łyżka (10 g)
- ser mozzarella, tarty – 1 łyżka (15 g)
- szpinak, świeży – 2 garście (60 g)
- suszone pomidory – 2 sztuki (15 g)
- ser sałatkowy a’la feta – 1/4 sztuki (30 g)
- masło klarowane – 1/2 łyżeczki (3 g)
Przykładowe dodatki
- pomidor – 160 g na 1 porcję
- awokado – 20 g na 1 porcję
- krem balsamiczny – 5 g na 1 porcję
- oliwa – 5 g na 1 porcję
- sezam, nasiona – 0,5 g na 1 porcję
- czarnuszka – 0,2 g na 1 porcję
Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), używaj tortillę pełnoziarnistą lub owsianą.
Przygotowanie
- Jaja wybij do miseczki, dopraw solą, pieprzem, chili i roztrzep.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz szynkę.
- Wylej masę jajeczną i rozlej po całej patelni. Posyp serem, wyłóż i dociśnij placek tortilli. Podsmażaj 2 minuty, a następnie przewróć na drugą stronę.
- Posyp świeżym szpinakiem, dorzuć pokrojone suszone pomidory, ser sałatkowy, cheddar i mozzarellę. Dopraw do smaku i złóż.
- Podgrzewaj jeszcze chwilę z obu stron i podawaj.
Sycąca tortilla śniadaniowa ze szpinakiem i szynką to fantastyczny posiłek, który nie tylko dobrze smakuje ale też bardzo szybko się przygotowuje