Sycąca Tortilla Śniadaniowa ze Szpinakiem i Szynką

5/5 - (Ocen: 1)
Sycąca tortilla śniadaniowa ze szpinakiem i szynką

Wskazówki

10 minut
1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 674 kcal \ B-34 g \ T-39 g \ W-42 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 550 kcal \ B-32 g \ T-30 g \ W-33 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 171 kcal \ B-10 g \ T-9 g \ W-10 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • tortilla pełnoziarnista – 1 sztuka (62 g)
  • cebula – 1/4 sztuki (15 g)
  • szynka szwarcwaldzka – 1 plaster (11 g)
  • jajo – 2 sztuki (100 g)
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – 1 szczypta
  • płatki chilli – 1 szczypta
  • ser cheddar, tarty – 1 łyżka (10 g)
  • ser mozzarella, tarty – 1 łyżka (15 g)
  • szpinak, świeży – 2 garście (60 g)
  • suszone pomidory – 2 sztuki (15 g)
  • ser sałatkowy a’la feta – 1/4 sztuki (30 g)
  • masło klarowane – 1/2 łyżeczki (3 g)

Przykładowe dodatki

  • pomidor – 160 g na 1 porcję
  • awokado – 20 g na 1 porcję
  • krem balsamiczny – 5 g na 1 porcję
  • oliwa – 5 g na 1 porcję
  • sezam, nasiona – 0,5 g na 1 porcję
  • czarnuszka – 0,2 g na 1 porcję

Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), używaj tortillę pełnoziarnistą lub owsianą.

Przygotowanie

  1. Jaja wybij do miseczki, dopraw solą, pieprzem, chili i roztrzep.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz szynkę.
  3. Wylej masę jajeczną i rozlej po całej patelni. Posyp serem, wyłóż i dociśnij placek tortilli. Podsmażaj 2 minuty, a następnie przewróć na drugą stronę.
  4. Posyp świeżym szpinakiem, dorzuć pokrojone suszone pomidory, ser sałatkowy, cheddar i mozzarellę. Dopraw do smaku i złóż.
  5. Podgrzewaj jeszcze chwilę z obu stron i podawaj.

Sycąca tortilla śniadaniowa ze szpinakiem i szynką to fantastyczny posiłek, który nie tylko dobrze smakuje ale też bardzo szybko się przygotowuje

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz