Wskazówki
30 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 389 kcal \ B-16 g \ T-22 g \ W-31 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 127 kcal \ B-5 g \ T-7 g \ W-10 g \ BŁ-1 g
Składniki
- ziemniaki – 8 sztuk (600 g)
- rzodkiewka – 4 sztuki (60 g)
- ogórek konserwowy – 2 sztuki (90 g)
- cebula czerwona – 1 sztuka (40 g)
- łosoś wędzony na gorąco – 1 opakowanie (115 g)
- ser sałatkowy – 1/2 opakowania (130 g)
- koperek – 1 łyżka (4 g)
- szczypiorek – 1 łyżka (5 g)
- majonez – 2 łyżki (50 g)
- jogurt grecki – 4 łyżki (100 g)
- musztarda francuska – 1 łyżka (25 g)
- czosnek – 1 ząbek (5 g)
- pieprz – do smaku
- sól – do smaku
- koperek – 1 łyżka (4 g)
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Przestudź.
- Rzodkiewki i ogórki pokrój na półplasterki, ziemniaki poprzekrajaj, cebulę pokrój w kosteczkę lub piórka, łososia podziel na cząstki, a koperek i szczypiorek posiekaj drobno. Ser pokrój w kostkę
- Wszystkie składniki przełóż do miski.
- Przygotuj sos: wymieszaj jogurt naturalny, musztardę, majonez, czosnek, sól, pieprz i koperek. Polej składniki w misce i wymieszaj.
- Wstaw do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły. Smacznego!
Sycąca sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem świetnie sprawdzi się jako posiłek do pracy lub dodatek do grilla. Wypróbuj i daj znać jak wyszło 🙂