Bezglutenowe ciasteczka korzenne

Bezglutenowe ciasteczka korzenne

Do miski przesiać wszystkie mąki. Dodać sodę oczyszczoną, cukier kokosowy, przyprawę do piernika. Wymieszać. Dodać jaja, syrop klonowy (można dodać ciut więcej), miód i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać i przez 5-10 minut wyrabiać ręką.

Pasztet pieczony z żurawiną

Pasztet pieczony z żurawiną

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dodać oczyszczoną marchew, pietruszkę i selera. Gotować tak jak rosół (około 2 godzin).

Pyszny sos żurawinowo-pomarańczowy

Pyszny sos żurawinowo-pomarańczowy

Z pomarańczy wycisnąć sok. Żurawinę (może być mrożona) dokładnie opłukać, wrzucić do rondelka. Zalać sokiem z pomarańczy, wodą, dodać syrop klonowy (można wymienić na cukier kokosowy), goździki i cynamon.

Domowa przyprawa do piernika

Domowa przyprawa do piernika

Z anyżu wyłuskać ziarna. Wszystkie składniki dokładnie zmielić w młynku do kawy lub utrzeć w moździerzu. Przesypać do szczelnego pojemnika i przechowywać w ciemnym miejscu.

Bezglutenowe pierniczki z mąką z ciecierzycy

Bezglutenowe pierniczki z mąką z ciecierzycy

Do miski przesiać wszystkie mąki. Dodać sodę oczyszczoną, cukier kokosowy, przyprawę do piernika (TU jest przepis). Wymieszać. Dodać jaja, syrop klonowy, miód i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać i przez 5-10 minut wyrabiać ręką.

Śledzie w occie z cebulką

Śledzie w occie z cebulką

Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (najlepiej kilka godzin). W międzyczasie kilka razy wymienić wodę na świeżą. Cebulę pokroić w półtalarki.