Bezglutenowe pierniczki z mąką z ciecierzycy

Bezglutenowe pierniczki z mąką z ciecierzycy

Do miski przesiać wszystkie mąki. Dodać sodę oczyszczoną, cukier kokosowy, przyprawę do piernika (TU jest przepis). Wymieszać. Dodać jaja, syrop klonowy, miód i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać i przez 5-10 minut wyrabiać ręką.

Śledzie w occie z cebulką

Śledzie w occie z cebulką

Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (najlepiej kilka godzin). W międzyczasie kilka razy wymienić wodę na świeżą. Cebulę pokroić w półtalarki.

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Buraki umyć, cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry (jeśli buraki są młode, wystarczy dokładnie je wyszorować). Poukładać w wyparzonej i wytartej kamionce (lub słoju), na zmianę z przyprawami i pokrojonymi ząbkami czosnku.

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie ok. 2h, a najlepiej całą noc. Kroimy je drobno. Mrożoną mieszankę rozmrażamy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę (aż się zeszkli). Dodajemy grzyby. Dusimy wszystko do miękkości.

Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe

Olej kokosowy rozpuścić w garnku, dolać syrop klonowy (lub daktylowy) i odstawić do wystudzenia. Zmiksować z bananem. Mąki wymieszać dokładnie z kakao, sodą oraz przyprawami. Dodać masę z bananem. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody.

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00