Sałatka śledziowa z ananasem miniatura

Sałatka śledziowa z ananasem

Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (przynajmniej 2h). W międzyczasie kilka razy wymienić wodę na świeżą. Ryby zalać wodą oraz octem i odstawić do lodówki na całą noc.

Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne

W misce mieszamy mąkę, przyprawę do piernika, sól oraz proszek do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, dodajemy miód i masło orzechowe. Dodajemy do suchych skłaników, dorzucamy jajo i zagniatamy ciasto.

Pralinki marcepanowe

Pralinki marcepanowe

Erytrol (albo cukier) zblendować w młynku na puder. W misce wymieszać mąkę migdałową, puder z erytrolu, ekstrakt (może być też aromat migdałowy) oraz wodę. Wyrabiać dłonią do momentu powstania jednolitej zbitej masy.

Uszka wigilijne do barszczu miniatura

Uszka wigilijne do barszczu

Grzyby namoczyć w wodzie, a następnie posolić i gotować przez 30 minut (UWAGA!! Lubią kipić, trzeba bardzo uważać). Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle klarowanym.

Krucha tarta z kremem mascarpone i owocami

Krucha tarta z kremem mascarpone i owocami

Mąkę przesiać, dodać kakao, posiekane masło, sól i cukier. Ciasto wyrabiać ręką. Kiedy powstaną drobne okruchy, dodać jajo i wyrobić na plastyczną masę. Uformować kulę, rozpłaszczyć i umieścić w lodówce na około 60 minut.

Wigilijna kapusta z grzybami

Wigilijna kapusta z grzybami

Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin, a następnie ugotować (w tej samej wodzie). Odcedzić zachowując oddzielnie grzyby i wywar. Kapustę kiszoną włożyć do garnka, dodać grzyby, posiekane śliwki, liście laurowe i ziele angielskie.