Sushi Bowl

5/5 - (Ocen: 1)
Sushi Bowl

Wskazówki

50 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 474 kcal \ B-25 g \ T-19 g \ W-50 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Ryż do sushi – 1/2 szklanki (100 g)
  • Ocet ryżowy – 2 łyżki (12 g)
  • Cukier – 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Łosoś, filet – 1 sztuka (150 g)
  • Awokado – 1/2 sztuki (70 g)
  • Ogórek zielony – 1/2 sztuki (90 g)
  • Fasola edamame – 1/2 szklanki (85 g)
  • Szczypiorek – 1 łyżka (5 g)
  • Sezam, nasiona – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Sos sriracha mayoo – 1 łyżka (10 g)

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Przygotuj zaprawę: podgrzej ocet ryżowy, cukier i sól. Dodaj do ryżu. Możesz ten etap pominąć, ale ryż nie będzie tak smaczny.
  3. Łososia piecz 15 min w 200C (mój był z obiadu z dnia poprzedniego). Fasolkę ugotuj i wyłuskaj. Awokado i ogórka pokrój.
  4. Wszystkie składniki ułóż na talerzach. Posyp sezamem, szczypiorem i polej sosem sriracha mayo.
  5. Możesz dorzucić też listki nori

Sushi Bowl to sposób szybkiego podania sushi bez męczącego skręcania rolek 🙂 Jeśli masz ochotę na sushi, ale nie masz zbyt wiele czasu, to skorzystaj z przepisu. Z pewnością Ci zasmakuje.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz