
Wskazówki
50 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 474 kcal \ B-25 g \ T-19 g \ W-50 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Ryż do sushi – 1/2 szklanki (100 g)
- Ocet ryżowy – 2 łyżki (12 g)
- Cukier – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
- Łosoś, filet – 1 sztuka (150 g)
- Awokado – 1/2 sztuki (70 g)
- Ogórek zielony – 1/2 sztuki (90 g)
- Fasola edamame – 1/2 szklanki (85 g)
- Szczypiorek – 1 łyżka (5 g)
- Sezam, nasiona – 1/2 łyżeczki (3 g)
- Sos sriracha mayoo – 1 łyżka (10 g)
Przygotowanie
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Przygotuj zaprawę: podgrzej ocet ryżowy, cukier i sól. Dodaj do ryżu. Możesz ten etap pominąć, ale ryż nie będzie tak smaczny.
- Łososia piecz 15 min w 200C (mój był z obiadu z dnia poprzedniego). Fasolkę ugotuj i wyłuskaj. Awokado i ogórka pokrój.
- Wszystkie składniki ułóż na talerzach. Posyp sezamem, szczypiorem i polej sosem sriracha mayo.
- Możesz dorzucić też listki nori
Sushi Bowl to sposób szybkiego podania sushi bez męczącego skręcania rolek 🙂 Jeśli masz ochotę na sushi, ale nie masz zbyt wiele czasu, to skorzystaj z przepisu. Z pewnością Ci zasmakuje.