Sushi Bowl z Łososiem i Dodatkami

3.8/5 - (Ocen: 5)
Sushi bowl z łososiem i dodatkami

Wskazówki

1h + 10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 587 kcal \ B-36 g \ T-26 g \ W-49 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • ryż do sushi – 1/2 szklanki (100 g)
  • ocet ryżowy – 2 łyżki (12 g)
  • cukier – 1 łyżeczka (5 g)
  • sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • łosoś, filet – 1 sztuka (300 g)
  • sos sojowy – 1 łyżeczka (5 g)
  • olej sezamowy – 1/2 łyżeczki
  • imbir, świeży – 1/3 łyżeczki
  • czosnek – 1 mały ząbek (5 g)
  • ocet ryżowy – 1 łyżeczka (3 g)
  • ogórek zielony – 1/2 sztuki (100 g)
  • marchew – 1 sztuka (70 g)
  • rzodkiewka – 4 sztuki (60 g)
  • papryka czerwona – 1/2 sztuki (100 g)
  • awokado – 1/2 sztuki (60 g)
  • szczypior – 1 łyżka (3 g)

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Przygotuj zaprawę: podgrzej ocet ryżowy, cukier i sól. Mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj do ryżu. Możesz ten etap pominąć, ale ryż nie będzie tak smaczny.
  3. Łososia pokrój na kawałki i wymieszaj z imbirem, sosem sojowym, olejem sezamowym i octem ryżowym. Ułóż na blaszce i piecz 10 min w 200C.
  4. Dodatki pokrój na kawałki. Wszystkie składniki ułóż na talerzach. Posyp sezamem, szczypiorem.

Sushi bowl z łososiem i dodatkami to pomysł na pyszny obiad. Jeśli lubisz sushi, jestem pewna, że to Ci też zasmakuje. Dodatki możesz wymieniać dowolnie.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.8/5 - (Ocen: 5)

Dodaj komentarz