Wskazówki
1h + 10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 587 kcal \ B-36 g \ T-26 g \ W-49 g \ BŁ-6 g
Składniki
- ryż do sushi – 1/2 szklanki (100 g)
- ocet ryżowy – 2 łyżki (12 g)
- cukier – 1 łyżeczka (5 g)
- sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
- łosoś, filet – 1 sztuka (300 g)
- sos sojowy – 1 łyżeczka (5 g)
- olej sezamowy – 1/2 łyżeczki
- imbir, świeży – 1/3 łyżeczki
- czosnek – 1 mały ząbek (5 g)
- ocet ryżowy – 1 łyżeczka (3 g)
- ogórek zielony – 1/2 sztuki (100 g)
- marchew – 1 sztuka (70 g)
- rzodkiewka – 4 sztuki (60 g)
- papryka czerwona – 1/2 sztuki (100 g)
- awokado – 1/2 sztuki (60 g)
- szczypior – 1 łyżka (3 g)
Przygotowanie
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Przygotuj zaprawę: podgrzej ocet ryżowy, cukier i sól. Mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj do ryżu. Możesz ten etap pominąć, ale ryż nie będzie tak smaczny.
- Łososia pokrój na kawałki i wymieszaj z imbirem, sosem sojowym, olejem sezamowym i octem ryżowym. Ułóż na blaszce i piecz 10 min w 200C.
- Dodatki pokrój na kawałki. Wszystkie składniki ułóż na talerzach. Posyp sezamem, szczypiorem.
Sushi bowl z łososiem i dodatkami to pomysł na pyszny obiad. Jeśli lubisz sushi, jestem pewna, że to Ci też zasmakuje. Dodatki możesz wymieniać dowolnie.