Wskazówki
15 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 150 kcal \ B-3 g \ T-10 g \ W-12 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g surówki: 96 kcal \ B-2 g \ T-6 g \ W-7 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Kapusta biała – 1/2 sztuki (400 g)
- Marchew – 1 sztuka (70 g)
- Cebula – 1/4 sztuki (30 g)
- Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- Majonez – 2 łyżki (50 g)
- Jogurt naturalny – 2 łyżki (50 g)
- Ocet ryżowy – 1/2 łyżki (3 g)
- Sok z cytryny – 1/2 łyżki (3 g)
- Miód – 1 łyżeczka (8 g)
- Pieprz – 1/2 łyżeczki
- Sól – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie
- Kapustę pokrój dość drobno, dodaj posiekaną cebulę, startą na tarce marchewkę i posiekaną natkę pietruszki.
- Dopraw solą, pieprzem, następnie dodaj majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, ocet winny oraz miód. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na godzinę. Dzięki temu smaki się przegryzą.
Surówka Coleslaw jest niesamowicie prosta, szybka i pyszna. Można ją podać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu, najlepiej do mięs i ryb.
Super!