Wskazówki
10+20 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 376 kcal \ B-38 g \ T-7 g \ W-40 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 196 kcal \ B-31 g \ T-5 g \ W-7 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g samego strogonowa: 65 kcal \ B-10 g \ T-2 g \ W-2 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Kurczak, filet z piersi – 3 sztuki (500 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Cebula – 1 sztuka (140 g)
- Pieczarki – 1/2 opakowania (250 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Bulion – 1 szklanka (200 g)
- Koncentrat pomidorowy – 4 łyżki (100 g)
Przykładowe dodatki
- Ogórek kiszony – 4 sztuki (240 g)
- Kasza gryczana – 1 szklanka (200 g)
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę.
- Dodaj kurczaka pokrojonego na kawałki. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Dorzuć pieczarki. Smaż przez chwilę. Dodaj bulion oraz koncentrat. Duś 20 minut.
- Podawaj z kaszą i ogórkami.
Strogonow drobiowy to pyszny i rozgrzewający obiad jednogarnkowy. Robi się bardzo szybko. Jest idealny na chłodniejsze jesienne lub zimowe obiady.