Strogonow Drobiowy

4.7/5 - (Ocen: 4)
Strogonow drobiowy

Wskazówki

10+20 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 376 kcal \ B-38 g \ T-7 g \ W-40 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 196 kcal \ B-31 g \ T-5 g \ W-7 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g samego strogonowa: 65 kcal \ B-10 g \ T-2 g \ W-2 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Kurczak, filet z piersi – 3 sztuki (500 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Cebula – 1 sztuka (140 g)
  • Pieczarki – 1/2 opakowania (250 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Bulion – 1 szklanka (200 g)
  • Koncentrat pomidorowy – 4 łyżki (100 g)

Przykładowe dodatki

  • Ogórek kiszony – 4 sztuki (240 g)
  • Kasza gryczana – 1 szklanka (200 g)

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę.
  2. Dodaj kurczaka pokrojonego na kawałki. Dopraw solą oraz pieprzem. 
  3. Dorzuć pieczarki. Smaż przez chwilę. Dodaj bulion oraz koncentrat. Duś 20 minut.
  4. Podawaj z kaszą i ogórkami.

Strogonow drobiowy to pyszny i rozgrzewający obiad jednogarnkowy. Robi się bardzo szybko. Jest idealny na chłodniejsze jesienne lub zimowe obiady.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.7/5 - (Ocen: 4)

Dodaj komentarz