Wskazówki
20 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 333 kcal \ B-12 g \ T-13 g \ W-42 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 153 kcal \ B-5 g \ T-6 g \ W-19 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Makaron orzo – 1 szklanka (200 g)
- Pomidor malinowy – 2 sztuki (300 g)
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki (100 g)
- Ogórek zielony – 1/2 sztuki (70 g)
- Cebula czerwona – 1/4 sztuki (30 g)
- Oliwki czarne – 5 sztuk (25 g)
- Ser feta – 1/2 opakowania (100 g)
- Pietruszka, natka – 1 łyżeczka (6 g)
- Bazylia, świeża – 1 garść (6 g)
- Oregano – 1 łyżeczka (4 g)
- Pieprz – 1/3 łyżeczki
- Sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Syrop klonowy – 1 łyżeczka (5 g)
Przygotowanie
Makaron ugotuj i przelej zimną wodą. Przełóż do miski. Wszystkie składniki pokrój drobno i dodaj do makaronu. Dopraw do smaku i wymieszaj. Syrop klonowy możesz pominąć lub wymienić na odrobinę miodu.
Śródziemnomorska sałatka z makaronem orzo to kolejna propozycja na przepyszne danie pełne kolorowych, soczystych i lekko chrupiących warzyw. Świetnie sprawdza się podczas upałów, ale nie tylko 🙂