Sos pomidorowy z soczewicą

Oceń
Sos pomidorowy z soczewicą

Wskazówki

25 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
228 kcal \ B-14 g \ W-32 g \ T-5 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Pomidorki koktajlowe – 150 g (1 porcja)
  • Soczewica czerwona – 180 g (1 szklanka)
  • Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
  • Passata pomidorowa – 500 g (1 porcja)
  • Bazylia świeża – kilka listków
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona – 1/3 łyżeczki

Przygotowanie

Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, ostrą i wędzoną. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe (lub zwykłe pomidory) i opłukaną soczewicę. Chwilę przesmażyć. Zalać bulionem i gotować przez kilka minut. Dodać passatę i dalej gotować. Doprawić porządnie solą, pieprzem, dodać bazylię. Podawać np. z makaronem.

Kaloryczność podana jest dla samego sosu, bez makaronu.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

2 komentarze do “Sos pomidorowy z soczewicą”

Dodaj komentarz