Wskazówki
25 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
228 kcal \ B-14 g \ W-32 g \ T-5 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Pomidorki koktajlowe – 150 g (1 porcja)
- Soczewica czerwona – 180 g (1 szklanka)
- Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
- Passata pomidorowa – 500 g (1 porcja)
- Bazylia świeża – kilka listków
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Papryka wędzona – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie
Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, ostrą i wędzoną. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe (lub zwykłe pomidory) i opłukaną soczewicę. Chwilę przesmażyć. Zalać bulionem i gotować przez kilka minut. Dodać passatę i dalej gotować. Doprawić porządnie solą, pieprzem, dodać bazylię. Podawać np. z makaronem.
Kaloryczność podana jest dla samego sosu, bez makaronu.
Sosik pierwsza klasa 🙂
Super! Też go bardzo lubię 🙂